Dienas ziņas

Piemin holokausta upurus

Dienas ziņas

Mācībās izspēlē enerģētikas krīzi

Āfrikas cūku mēris apstiprināts 423 meža cūkām

Āfrikas cūku mēris šogad konstatēts jau teju tikpat mežacūkām kā visā 2021. gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Āfrikas cūku mēris šogad apstiprināts 423 mežacūkām, līdz ar to gadījumu skaits gandrīz sasniedzis pērn visa gada laikā atklāto saslimšanas gadījumu skaitu. Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) norādīja, ka aktīvākā slimības izplatīšanās vēl tikai gaidāma.

ĀCM gadījumi šogad jau bijuši teju visā Latvijā. Visvairāk slimu mežacūku atklāts austrumu pierobežā, Rēzeknes un Ludzas novados un Ziemeļkurzemē, pie Ventspils, Kuldīgas un arī Talsos. PVD skaidroja, ka lielā saslimstība mežacūku vidū ļoti apdraud mājas cūkas. 

PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītājas vietnieks Mārtiņš Seržants norādīja: “Tieši šis mežacūku fons, šī slimība, kas cirkulē mežacūkās, ir tas risks mājas cūkām.” 

Ražas novākšanas laiks ir bīstamākais, iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka tieši tad tiek atklāti visvairāk gadījumu mājas cūku vidū. Pagājušā gadā nācās pilnībā likvidēt cūkas divās saimniecībās, viena saimniecība atradās austrumu pierobežā un otra, pilnīgi otrā Latvijas malā – Ventspilī. 

Seržants skaidroja, ka tas parāda – ĀCM uzliesmojumam meža cūku populācijā kādā teritorijā turpat var sekot arī mājas cūku saslimšana: “Parādīja to tendenci, ka teritorijās kur būtībā pa jaunu uzliesmoja slimība meža cūku populācijā, tur pēc brīža konstatējām šo saslimšanu mājas cūku populācijā.”

Tāpat PVD pārstāvis norādīja, ka slimības izplatīta saistīta arī ar cilvēku pārvietošanos. Seržants minēja gadījumu pagājušajā nedēļā Vācijā: “Viens [gadījums] austrumu pusē, otrs pilnīgi citā [Vācijas] malā, 15 kilometrus no Nīderlandes. Un abos gadījumos ir cietušas vairāk nekā pusotrs tūkstotis cūku. Tā kā šis attālums, kādā pārvietojas vīruss, ir tieši proporcionāls tam, kā ceļo cilvēki. Tieši ražas novākšana, transporta kustība, cilvēku kustība, kas saistīta ar ražu un ar barību.”

Tāpēc dienestā atkal atgādināja par biodrošību. Cūku saimniekiem jāievēro īpaša piesardzība. Vasaras laikā viņiem jābūt uzmanīgiem ar fermu vēdināšanu, bijuši gadījumi, kad meža zvērs vienkārši ienāk fermā pa atvērtām durvīm. Bet pats bīstamākais laiks vēl ir priekšā – jūlija beigas un augusta sākums, kad sākas ražas novākšana. Tad, nesot dzīvniekiem no lauka svaigu zāli, slimību ienest ir viegli. 

Dienestā uzsvēra, ka šogad vēl nav atklāti ĀCM gadījumi mājas cūku vidū. 

ĀCM šogad Latvijā konstatēts kopumā 423 mežacūkām 24 novadu 111 pagastos.

Kopš 2014. gada jūnija, kad Latvijā pirmo reizi tika reģistrēts ĀCM, vīruss konstatēts kopumā 6425 mežacūkām, tostarp 2014. gadā Latvijā ĀCM tika konstatēts 217 mežacūkām, 2015. gadā – 1048, 2016. gadā – 1146, 2017. gadā – 1431, 2018. gadā – 905, 2019. gadā – 430, 2020. gadā – 377, bet 2021. gadā – 448 mežacūkām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti