Panorāma

VBTAI: smadzenes un mīlestību likumā nevar ierakstīt

Panorāma

Internetā izturas ļoti vieglprātīgi

Cūku sērga iznīcina vēl vienu "Ancers" fermu

Āfrikas cūku mēris skāris saimniecību ar 10 000 cūkām; likvidēs visu ganāmpulku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

SIA “Ancers” cūku novietnē Salaspils novadā, kur atrodas aptuveni 10 000 cūku liels ganāmpulks, konstatēts Āfrikas cūku mēris. Visas cūkas novietnē būs jālikvidē, apstiprināja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

PVD otrdien, 7.februārī, saņēmis laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kas apstiprina Āfrikas cūku mēra vīrusu SIA “Ancers” cūku novietnē “Bunči” Salaspils novada Salaspils pagastā ar aptuveni 10 000 cūku lielu ganāmpulku.

Iepriekš bīstamās slimības dēļ SIA “Ancers” Krimuldas novietnē nācās likvidēt 5023 cūkas. Savukārt Salaspils novietnē notika pastiprinātas pārbaudes, lai pārliecinātos, ka mēris nav ievazāts arī tajā. Taču nu bīstamais vīrus konstatēts arī šajā novietnē.

Āfrikas cūku mēra skartajā novietnē PVD veic slimības apkarošanas pasākumus, tostarp

nāksies likvidē visas saimniecībā esošās cūkas.

Līdz šim tā ir lielākā cūku novietne, kuru Latvijā skāris Āfrikas cūku mēris.

Tāpat notikuma vietā noteikta karantīna - aizsardzības zona trīs kilometru un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā ap Āfrikas cūku mēra skarto novietni. Šajā teritorijā tiks kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas izcelsmes produktu pārvadāšanai.

Tas ir samērā loģiski, ka divās saistītās saimniecībās cūku mēris pārnests no vienas uz otru, intervijā LTV raidījumā “Panorāma” sacīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis. Viņš skaidroja, ka Krimuldā dzimušie sivēni Salaspilī tika nogādāja nobarošanai. Tāpēc tas nav pārsteigums, ka vīruss nonācis otrā saimniecībā.

PVD ieskatā, Āfrikas cūku mēris saimniecībā Salaspilī ir sekas vīrusa uzliesmojumam Krimuldā. 

Attiecībā uz slimības nonākšanu cūku novietnē Krimuldā Balodis pauda, ka ir vairākas hipotēzes par iemesliem, tomēr pateikt vienu iemeslu, visticamāk, neizdosies, jo vīruss fermā nonācis decembra sākumā. Tomēr esot vairāki faktori, kas varēja veicināt vīrusa ievazāšanu.

PVD konstatējusi caurumu biodrošības sistēmā cūku novietnē Krimuldā.

Tas esot saistīts ar darbinieku mainību un viņu apmācību.

Balodis skaidroja - ja visi biodrošības nosacījumi tiek ievēroti ne tikai formāli, tad tie nodrošina fermas pasargāšanu. Bet, ja biodrošība ir formāla, tad pat neliela nianse var novest pie šāda rezultāta.

PVD aizsardzības un uzraudzības zonā esošajiem mājas cūku turētājiem atgādina, ka aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Tāpat bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

Iepriekš plašu rezonansi izpelnījās Āfrikas cūku mēra uzliesmojums Krimuldas fermā "Rukas", kur nācās likvidēja vairāk nekā 5000 cūkas. Slimība šajā saimniecībā cūkkopjiem bija liels pārsteigums un šoks, jo fermā bija augsts biodrošības līmenis. Saimniecībā notika Eiropas Komisijas organizētās mācības par biodrošību.

PVD neizslēdza iespēju, ka Āfrikas cūku mēris šo saimniecību skāris ļaunprātīgas rīcības dēļ, bet tā netiek uzskatīta par primāro versiju. Izmeklēšanu sākusi arī Valsts policija.

Saistībā ar Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu trijos Latvijas novados – Salaspils, Ādažu un Krimuldas novadā – izsludināta ārkārtas situācija.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti