Nakts ziņas

Eksprezidenti: Vējonis ir gatavs prezidenta darbam

Nakts ziņas

"Prāta Vētra": Ļoti godīga filma

Āfrikas cūku mēri konstatē saimniecībā Latgalē

Āfrikas cūku mēris Rēzeknes novada saimniecībā varētu būt ienācis ar skaidām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pašlaik nav skaidrības, kā ar bīstamo Āfrikas cūku mēri inficējās cūkas Rēzeknes novada Griškānu pagasta saimniecībā, kur slimības dēļ  likvidēti 144 dzīvnieki, jo saimniecībā ievēroti visi biodrošības pasākumi. Viena no versijām – vīruss ienācis ar skaidām.

Pēc Pārtikas un veterinārās drošības dienesta (PVD) informācijas saimniecībā ievēroti visi biodrošības pasākumi, arī saimniecības īpašnieki tiek raksturoti kā  kārtīgi un strādīgi cilvēki, kas ievērojuši visas dzīvnieku turēšanai nepieciešamās prasības. 

 Zemnieku saimniecības “Zelmeņi” īpašnieki joprojām nevar aptvert ar prātu, ka visas 144 cūkas, kas bijušas saimniecībā, ir iznīcinātas. Ar cūkkopību saimniecība nodarbojās jau 20 gadus, un tās kalpoja arī par peļņas avotu.

Gan saimnieki, gan Pārtikas un veterināra dienesta inspektori ir neizpratnē par cūku saslimšanas cēloņiem. Paši saimniecības īpašnieki pagaidām atsakās no jebkādiem komentāriem.

Pārtikas un veterinārā dienesta Ziemeļlatgales pārvaldes vadītāja Marīte Ņukša norāda, ka  saimniecībā tika ievēroti visi biodrošibas pasākumi un likumdošanas prasības. Cūku novietne bija nožogota,  saimniecībā bija slēgta ūdensvadu sistēma un ierīkota notekūdeņu savākšanas sistēma, cūkām netika izbarota nopļautā zāle, pēc īpašnieku vārdiem - cūkas tika barotas ar pagājuša gada graudu ražu.

“Mēs sliecamies domāt, ka tas varētu būt tiešām saistībā ar zāģu skaidām, ar koku mizām, kas tika iegādātas un īsi pirms saslimšanas izkaisītas sivēnmāšu novietne,” pieļāva Marīte Ņukša.

Pirmais satraukuma zvans saimniekiem izskanējis 28 augustā, kad viņi novērojuši, ka nedēļas laikā vairākām cūkām ir pazudusi ēstgriba. Vakarā tika izsaukts vetārsts, viņš izmērīja cūkām temperatūru, bet nekā aizdomīga nemanīja, taču, pieļaujot domu, ka tas varētu būt Āfrikas cūku mēris,  ārsts jau nākamas dienas rītā paziņoja Pārtikas veterinārām dienestam, ka saimniecībā ir saslimušas cūkas.  

“Inspektori izbrauca uz saimniecību, veica klīnisku izmeklēšanu, dzīvnieku klīnisku apskati un tika noņemti paraugi nosūtīšanai uz laboratoriju diagnozes noteikšanai.  Pirmdienas rītā jau bija skaidrs, ka tas ir Āfrikas cūku mēris un diagnoze bija apstiprinājusies,” stāstīja Marīte Ņukša.

Pašlaik apkārt saimniecībai uz 40 dienām ir noteikta karantīnas zona. 13 kilometrus no skartās teritorijās ir aizsardzības un uzraudzības zona. Marīte Ņukša brīdināja, ka iedzīvotājiem, kas no karantīna zonas izvedīs gaļu, noteikti jābūt līdzi dokumentam, kas apliecina gaļas izcelsmi – čeks vai marķējums. Citādi gaļa tiks atņemta un nodota iznīcināšanai.

Jau vēstīts, ka Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmo reizi konstatēja pērn 26.jūnijā, kad PVD dažus metrus no Latvijas robežas ar Baltkrieviju atrada trīs mirušas mežacūkas.

Pērn mājas cūku saslimšanu ar mēri pēdējo reizi konstatēja septembrī. Šogad bīstamais mēris mājas cūkām pirmo reizi konstatēts jūnijā, kad mājas cūku saslimšana konstatēta Daugavpils novada Dubnas pagastā.

Cilvēkiem Āfrikas cūku mēris nav bīstams

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti