Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Intervija ar Arti Pabriku

Telefonintervija ar Kristīni Lambergu

Āfrikas cūku mēris pietuvojies Rīgai; PVD atgādina par drošības pasākumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Mājas un meža cūkām bīstamais Āfrikas cūku mēris (ĀCM) vēl vairāk pietuvojies Rīgai - pirmoreiz slimība konstatēta Ķeguma novadā, par to Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" klāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterināras uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga.

Viņa stāstīja, ka laikā no 13. līdz 17.jūnijam dienests konstatējis 13 jaunus ĀCM saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā. Pirmoreiz slimība konstatēta Ķeguma novadā - Rembates pagastā, tādējādi slimībai arvien vairāk pietuvojoties Rīgai.

PVD pārstāve atgādināja, ka mājas cūkas no saslimšanas ar ĀCM var pasargāt, ievērojot drošības pasākumus. Ar to ievērošanu visgrūtāk klājas mazajām saimniecībām, teica PVD pārstāve, atgādinot, ka mājas cūkas nekādā gadījumā nedrīkst turēt āra aplokos, tāpat lopiem nevajadzētu dot zaļbarību.

Dienesta eksperte atzīmēja, ka mājas cūkām bīstamā slimība šogad nav konstatēta. ĀCM izplatās meža cūku populācijā, tāpēc kopā ar Valsts meža dienesta speciālistiem tiek domāts un strādāts pie meža cūku populācijas samazināšanas.

Šogad konstatētas 484 ar ĀCM slimas mežacūkas 50 novadu 153 pagastos, kā arī divās pilsētās - Pļaviņās un Rēzeknē. Savukārt pērn kopumā atrastas 1048 ar ĀCM inficētas mežacūkas. Mājas cūku populācijā kaite kopš tās uzliesmošanas 2014.gada jūnijā skārusi 213 cūkas Rēzeknes, Mazsalacas, Salacgrīvas, Alojas un Daugavpils novadā, vēsta LETA.

Lamberga atgādināja, ka pret ĀCM nav vakcīnas, un lopi pēc saslimšanas ir jālikvidē. Cilvēkiem ĀCM nav bīstams.

Jau ziņots, ka ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā cūkām ir ļoti bīstama slimība, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti