Panorāma

Lidmašīnas avārija Jelgavā

Panorāma

Valdība sper tālākos soļus "Citadeles" pārdošanā

Latvijā konstatēts Āfrikas cūku mēris

Āfrikas cūku mēris cilvēkiem nav bīstams; var ietekmēt cūkgaļas eksportu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šā gada sākumā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saņēma informāciju, ka Lietuvas dienvidos divām nomedītām mežacūkām apstiprināta bīstamā Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtne. Ceturtdien šī cūku slimība, kas gan nav bīstama cilvēkiem, konstatēta arī Latvijā. Zemkopības ministrs cer, ka vīruss neizplatīsies tālāk un atzīst, ka slimības uzliesmojums var ietekmēt cūkgaļas eksportu.

Pēc Āfrikas cūku mēra konstatēšanas Lietuvā, Krievija tūlīt paziņoja, ka aizliedz Lietuvas cūkgaļas importu, bet dažas dienas vēlāk apturēja cūkkopības produkcijas importu no Eiropas Savienības valstīm. Ceturtdien Latvijas cūkkopjiem saņemtas neiepriecinošas ziņas – vīruss konstatēts Latvijā atrastajām kritušajām  meža un mājas cūkām.

PVD vadītājs Māris Balodis stāstīja, ka bīstams simptoms ir beigtās meža cūkas, trešdien konstatētas trīs beigtās meža cūkas, ceturtdien – vēl trīs.  Slimības apkarošanas ziņā tikt galā ar vīrusa izplatīšanos mājas cūkām ir vienkāršāk– dzīvniekus iznīcina, saimniecību dezinficē, nosaka aizsardzības un uzraudzības zonas, ja pēc 40 dienām slimību nekonstatē, tad tā ir izskausta.  

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība) norādīja - jācer, ka  vīruss tālāk neizplatīsies. Viņš gan norādīja, ka tas, visticamāk ir nonācis Latvijā no Baltkrievijas, kur tas konstatēts jau vairākus gadus.

Ministrs arī uzsvēra, ka slimība cilvēkiem nav bīstama, bet situācija var ietekmēt cūkgaļas eksportu.  

Arī Latvijas Cūku audzētāju asociācijas direktore Dzintra Lejniece LTV atzina, ka nevar  prognozēt, kādus pasākumus veiks kaimiņvalsts, bet, protams, no šī slimības skartā reģiona eksportēt neko nevarēs. „Šī slimība skar un apdraud cūku populāciju, tā nav bīstama cilvēkiem,” norādīja Lejniece.

Šī kaite Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēta. Saistībā ar Latvijas teritorijā konstatēto Āfrikas cūku mēri rīt Krāslavas novadā tiek sasaukta atbildīgo dienestu ārkārtas sēde, tiek noteikta karantīnas zona, kā arī veikti visi nepieciešamie aizsardzības pasākumi, tomēr pastāv ļoti lieli situācijas attīstības riski.

Saistībā ar Āfrikas cūku mēra draudiem Latvijā valsts un nevalstiskās organizācijas vienojušās par kopīgu sadarbību mežacūku skaita samazināšanā. Plānots šajā sezonā pēc iespējas nomedīt visu pieļaujamo nomedīšanai plānoto skaitu - 66 000 dzīvnieku.

Jau ziņots, ka gada sākumā Āfrikas cūku mēra uzliesmojumi konstatēti pie Lietuvas un Polijas robežām ar Baltkrieviju. Lietuvā Āfrikas cūku mēris tika konstatēts divām mežacūkām.  Pēc šīs slimības uzliesmojuma Latvijas valdība nolēma veltīt profilakses pasākumiem 1,35 miljonus eiro, cerot izvairīties no desmit reižu lielākiem zaudējumiem, ko radītu ilgstoša mūsu cūkgaļas produkcijas importa ierobežošana.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti