Dienas notikumu apskats

Vairākas starptautiskas arodbiedrības vēršas pret ASV naftas kompāniju “Chevron”

Dienas notikumu apskats

Pirmajā gadā pēc soda izciešanas, atkārtotu noziegumu izdara katrs piektais likumpārkāpējs

Cūku mēra skartajām saimniecībām piešķir kompensācijas

Āfrikas cūku mēra skartie «Druvas Unguri» no valsts saņems miljonu eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Otrdien, 9.oktobrī, valdībā nolēma vairāk nekā 1,1 miljonu eiro piešķirt Āfrikas cūku mēra skartajām saimniecībām. Lielākā daļa kompensācijas - vairāk nekā miljons eiro - nonāks Saldus novada “Druvas Unguros” – saimniecībā, kurai mēra dēļ nācās likvidēt vairāk nekā 15 000 lielu cūku ganāmpulku.

Lai gan summa ir vairāk nekā viens miljons, tā nesedz tos zaudējumus, kurus cūku mēris ir saimniecībai radījis.  

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība)  skaidroja, ka kompensācija “nav domāta, lai pilnībā kompensētu zaudējumus, bet tā ir summa, lai cilvēki varētu atgūties”.

“Šajā „Druvas Unguru” gadījumā saimnieks ir ieplānojis pēc visām dezinfekcijām, pēc visu sanitāro noteikumu izpildes, pārbaudīt vēl, slimība ir vai nav, un varēs atjaunot darbību. Tas ir tikai laika jautājums,” informēja ministrs.

“Arī Krimuldas pusē cūkas jau ir iekšā [saimniecībā], jau strādā atkal cilvēki un darbojas. Slimība ir slimība, cilvēkus šāda nelaime piemeklēja, un šī kompensācija ir, lai daļēji kompensētu zaudējumus. Tas nav tikai šai slimībai, tas ir vairākām slimībām, arī, ja būtu putnu gripa, vēl vairākām slimībām,” norādīja ministrs.

KONTEKSTS:

2.augustā Saldus novada “Druvas Unguros” konstatēts Latvijā līdz šim lielākais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūkām. Bīstamās slimības dēļ nācās likvidēt visu ganāmpulku – vairāk nekā 15 000 cūkas. Cūku likvidācija saimniecībā sākta 4.augustā. Kā vīruss varēja nonākt saimniecībā, šobrīd nav skaidrs. Gan Pārtikas un veterinārais dienests, gan Zemkopības ministrija norādīja, ka saimniecības biodrošības standarti bija augsti.

Iepriekš izskanēja, ka saimniecībai plāno izmaksāt 603 838 eiro no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmoreiz konstatēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Cilvēkiem Āfrikas cūku mēris nav bīstams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti