Āfrikas cūku mēra skartajos «Druvas Unguros» iznīcināta aptuveni puse no cūku skaita

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Aizvadītas septiņas dienas, kopš Āfrikas cūku mēra skartajā Saldus novada uzņēmumā „Druvas Unguri” sāka likvidēt cūkas. Līdz šim ir iznīcināta gandrīz puse no saimniecībā esošajiem dzīvniekiem, noskaidroja Latvijas Radio.

Pēc aptuvenām aplēsēm, cūku likvidēšanas darbi varētu aizņemt vēl nedēļu.

Mārtiņš Seržants
00:00 / 00:28
Lejuplādēt
„Gandrīz 6800 dzīvnieki ir likvidēti, tikpat apmēram ir palikuši. Esam aptuveni tuvu pusei. Galvenā grūtība ir ar likvidēto dzīvnieku transportēšanas pārstrādes jaudām,” par situāciju saimniecībā pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākais eksperts Mārtiņš Seržants.

 “Mēs rūpīgi pieskaņojam šos apjomus, lai neuzkrātos kritušo vai nogalināto dzīvnieku līķi saimniecībā. Ar karstumu sadalīšanās process būtu ātrs. Šis plāns paredzēja apzināt vietas, kur mēs varētu viņus aprakt kaut kur tuvumā, tad ātrums stipri pieaugtu. Iespējams, mēs šajās septiņās dienās jau būtu pabeiguši šos darbus.” sacīja Seržants.

Pārtikas un veterinārā dienesta eksperts atzina, ka saslimšanas cēlonis vēl aizvien nav noskaidrots, bet ir aptuveni zināms, kad slimība ir nonākusi saimniecībā.

„Ir apmēram skaidrs, kad varēja nonākt šī slimība saimniecībā. Mēs meklēsim variantus, kas varētu būt par iemeslu. Par precīzu iemeslu būs grūti atrast, jo saimniecībā biodrošība ir augstā līmenī, ko pierāda tas, ka joprojām iekšēji minimāli slimība ir izplatījusies. Darbinieki ievēro higiēnu un biodrošības [noteikumus],” stāstīja Mārtiņš Seržants.

KONTEKSTS:

2.augustā konstatēts Latvijā līdz šim lielākais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūkām. Bīstamās slimības dēļ nāksies likvidēt visu ganāmpulku – 15 570 cūkas. Cūku likvidācija saimniecībā sākta sestdien, 4.augustā. Kā vīruss varēja nonākt saimniecībā, šobrīd nav skaidrs. Gan PVD, gan Zemkopības ministrija norādīja, ka saimniecības biodrošības standarti bija augsti. Notiek izmeklēšana. Īpašnieki saņems kompensācijas. 

Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmoreiz konstatēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Cilvēkiem Āfrikas cūku mēris nav bīstams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti