Āfrikas cūku mēra skartajā «Kukuļu» saimniecībā konstatē pārkāpumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajā Jelgavas novada "Kukuļu" saimniecībā ir konstatējis būtiskus trūkumus biodrošībā. Faktiski tā nav tikusi nodrošināta, paziņojumā medijiem norāda PVD pārstāvji.

PVD speciāliste Kristīne Lamberga
00:00 / 00:17
Lejuplādēt

PVD portālam LSM norādīja: viens no būtiskiem biodrošības pasākumiem ir nepieļaut mājas cūku kontaktu ar meža un citiem dzīvniekiem. Taču šajā gadījumā novietnes teritorija nebija norobežota, logi un durvis novietnē bija vaļā.

"Līdz ar to tajā varēja brīvi iekļūt meža dzīvnieki, mājas dzīvnieki, putni un līdz ar to – arī Āfrikas cūku mēris," norāda PVD pārstāve Ilze Meistere.

Tāpat novietnes teritorijā atradās lauksaimniecības tehnika. Piemēram, ja ar to ir apstrādāts lauks un uz ritošās daļas ir slimības ierosinātājs, tad to var ienest arī novietnē. Pat ja dezinfekcijas paklājs, kas bija novietots pie ieejas novietnē, būtu lietošanas kārtībā un pildītu savas funkcijas, tas pilnībā nebūtu pasargājis novietni no slimības, norāda dienestā.

PVD saimniecībā turpina slimības uzraudzības pasākumus, kā arī pārbaudes kontaktnovietnēs, kurām no skartās saimniecības nesen tika pārdoti sivēni.

Slimības skartās "Kukuļu" saimniecības 165 cūkas otrdien, 12.jūnijā, vēlu vakarā ir likvidētas.

ĀCM saimniecībā "Kukuļi" Jelgavas novada Jaunsvirlaukas pagastā konstatēts otrdien – tas ir šogad Latvijā pirmais ĀCM saslimšanas gadījums mājas cūkām.

Visticamāk, administratīvais sods saimniecībai par tur konstatētajiem pārkāpumiem netiks piemērots. "Saimniecība faktiski ir sagrauta – tā ir zaudējusi ganāmpulku un līdz ar to ienākumu avotu," piebilda Meistere.

Ap slimības skarto saimniecību noteikta karantīna – aizsardzības zona trīs kilometru un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā Šajā teritorijā esošajās novietnēs tiks pastiprināti kontrolēta cūku reģistrācijas un biodrošības prasību ievērošana un cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas produktu pārvadāšanai.

PVD aizsardzības un uzraudzības zonā esošajiem mājas cūku turētājiem atgādina, ka aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Tāpat bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

PVD atgādina – lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas ar ĀCM un neizbēgamas to likvidēšanas, stingri jāievēro biodrošības pasākumi:

  • Jānovērš tiešs un netiešs cūku kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem;
  • Nedrīkst pieļaut savvaļas putnu iekļūšanu cūku novietnēs un barības uzglabāšanas vietās; pastāvīgi jāapkaro grauzēji;
  • Nedrīkst lietot tādus pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki;
  • Cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību (arī pagalmos pļauto zāli!), termiski neapstrādātus kartupeļus u.c.;
  • Kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavi, kuri netiek valkāti ārpus novietnes;
  • Pie ieejas novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi. Tāpat rūpīgi jādezinficē fermas teritorijā iebraucošie transportlīdzekļi;
  • Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

Vasaras mēnešos risks ienest vīrusu mājas cūku saimniecībās ir ievērojami lielāks - mežacūku barus ir kuplinājuši pavasarī dzimušie sivēni, tādējādi uzturot mežacūku populāciju un vīrusa klātbūtni dabā, savukārt pagalmos un pļavās, kurās mežacūkas mēdz ieklīst, zeļ zāle, kuru neapzinīgāks cūku turētājs kāro izbarot cūkām, norāda PVD.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti