Āfrikas cūku mēra skartais «Latgales bekons» plāno atsākt cūku audzēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Viens no lielākajām Latgales cūku audzēšanas uzņēmumiem "Latgales bekons", kurā pērn jūlijā konstatēts Āfrikas cūku mēra uzliesmojums un likvidēti aptuveni seši tūkstoši lopu, septembrī plāno atsākt cūku audzēšanu.

Āfrikas cūku mēra skartais «Latgales bekons» plāno atsākt cūku audzēšanu
00:00 / 03:30
Lejuplādēt

Pērnā gada jūlijā Āfrikas cūku mēris skāra Daugavpils novada Višķu pagastā esošo AS "Latgales bekons" mājas cūku novietni, kur nācās likvidēt vairāk nekā 6000 cūku. Neskatoties uz to, uzņēmuma saimnieki turpinājuši aktīvi darboties.

Pērn uzņēmumā atklāts gaļas pārstrādes cehs, šogad – plāno atsākt cūku audzēšanu.

"Latgales bekona" vadītāja Anna Tenisa atzīst, ka aizvadītais gads bijis grūts. Darbinieku skaits uzņēmumā no 70 cilvēkiem ir sarucis līdz 30.

"Aprakstīt pēdējā gada notikumus ir grūti. Tas bija smags trieciens gan morāli, gan materiāli. Mūsu ferma darbojās 40 gadus un pēkšņi tā palika tukša," stāsta Tenisa.

Neskatoties uz smago triecienu, "Latgales Bekons" pērn atklāja jaunu gaļas pārstrādes cehu. Iepērkot no vietējiem iedzīvotājiem izejvielas, tajā tika sākta dažādu gaļas izstrādājumu ražošana.

Bet jau šī gada septembrī uzņēmums plāno iegādāties pirmās 80 cūkas. "Pirksim cūkas, atjaunosim ganāmpulku, tas nav vienkārši, jo ir dažādas aizķeršanās," nākotnes iecerēs dalās Tenisa.

Runājot par Āfrikas cūku mēra uzņēmumam nodarītā kaitējuma apmēru, "Latgales bekona" vadītāja pauž, ka naudas izteiksmē tas nav izsakāms:

"Vai ir iespējams aprēķināt zaudējumus no pilnībā sagrautas sistēmas? Mums bija sakārtota realizācija, nodibināti kontakti, bija apmācīti cilvēki.

Pēc notikušā darbinieki devās uz Nodarbinātības aģentūru, un lielāka daļa ir atraduši darbu citās vietās."

"Latgales bekons" 2017.gadā par likvidētajām cūkām saņēmis no valsts kompensāciju – 597 083 eiro.

Latvijas cūku audzētāju asociācijas direktore Dzintra Lejniece situāciju cūkkopībā Latvijā un Latgalē raksturo kā vienlīdz grūtu, jo šobrīd cūku mēris ir gandrīz visā Latvijā, izņemot nelielu Kurzemes stūrīti. Un atsākt šo biznesu arī ir visai smagi.

"Es tikai apsveicu "Latgales bekona" drosmi, jo tas ir ļoti smagi atsākt no nulles – gan komandu savākt pēc tik ilga laika, gan visu pārējo.

Tas prasa lielu uzdrīkstēšanos un, protams, arī nervus saimniekam, jo pastāvīgās izmaksas ir palikušas - elektrības pieslēgumi, jaudu maksāšana, nodokļi. Visas tās finansiālās saistības jau nekur nav palikušas, bet ir jāatjauno ganāmpulks, jāuzsāk ražošana. Cūkkopība ir ļoti naudietilpīga nozare, un pirmā nauda sāk atgriezties tiki pēc gada, ja ir pilns cikls," norāda Lejniece.

Daugavpils novada domes priekšsēdētājas vietnieks Arvīds Kucins saka, ka uzņēmumam "Latgales bekons" ir nozīmīga loma reģiona ekonomikā, jo tajā tiek nodarbināti vietējie iedzīvotāji un savu produkciju tas realizē vietējā tirgū.

"Tas, kas patlaban notiek uzņēmumā, cepuri nost uzņēmuma vadītājai Annai. Tāda bija doma jau pagājušo gadu pēc tā traģiskā, smagā psiholoģiskā trieciena pa druskai attīstīt ražošanu, varbūt ne tik lielos apmēros, kā iepriekš. Viss tas monitorings un teritorijas sakopšana, lagūnas, visas tas prasīja lielus naudas ieguldījumus," stāsta Kucins.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, pērn AS "Latgales bekons" apgrozījums bija 1,347 miljoni eiro, kas ir par 19% mazāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa – 18,5 tūkstoši eiro. Uzņēmuma peļņa 2016.gadā bija 74 tūkstoši eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti