Āfrikas cūku mēra seku mazināšanai būs pieejams atbalsts - 5 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas cūkkopjiem būs pieejams finansiāls atbalsts piecu miljonu eiro apmērā, lai mazinātu Āfrikas cūku mērā (ĀCM) radītās sekas un atjaunotu ganāmpulkus, aģentūrai BNS sacīja Zemkopības ministrijas (ZM) Lauku attīstības atbalsta departamenta Valsts atbalsta plānošanas nodaļas vadītāja vietniece Biruta Ingiļāvičute.

Viņa pastāstīja, ka kopējais finansējums Lauku attīstības plāna (LAP) 2014.-.2020.gada pasākuma "Dabas katastrofās un katastrofālos notikumos cietušā lauksaimniecības ražošanas potenciāla atjaunošana un piemērotu profilaktisko pasākumu ieviešana" ietvaros ir pieci miljoni eiro, no kuriem Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) plānots 68% jeb 3,4 miljonu eiro apmērā, bet Latvijas valsts budžeta līdzfinansējums - 32% jeb 1,6 miljonu eiro apmērā.

"Atbalsts paredzēts dzīvniekiem sevišķi bīstamo infekcijas slimību vai augu karantīnas organismu radīto seku mazināšanai. Uz šo atbalstu pašlaik var pretendēt cūkkopji, jo valstī ir konstatēts ĀCM. Atbalsts veicinās cūkkopības saimniecību ražošanas potenciāla atjaunošanu un profilaktisko pasākumu īstenošanu," sacīja Ingiļāvičute, piebilstot, ka atbalsts paredzēts diviem nolūkiem - profilaktiskajiem pasākumiem, kā arī ieguldījumiem ĀCM cietušo saimniecību ražošanas potenciāla atjaunošanai.

Profilaktisko pasākumu ietvaros cūkkopji varēs segt žogu iegādes izmaksas, žogu un dezinfekcijas bedru uzstādīšanas vai ierīkošanas izmaksas, kā arī dezinfekcijas paklāju, pulverizatoru, dezinfekcijas aprīkojuma, aizsargapģērba (izņemot vienreiz lietojamo apģērbu) un slēgto konteineru iegādi. Atbalsta intensitāte profilaktiskajiem pasākumiem, kurus īsteno viens atbalsta pretendents, ir 80% no attiecināmajām izmaksām, savukārt, ja profilaktiskos pasākumus kopīgi īsteno lauksaimnieku grupa - 100% no attiecināmajām izmaksām.

Savukārt, lai atjaunotu ĀCM cietušo lauku saimniecību ražošanas potenciālu, atbalsta intensitāte ir 100% no attiecināmajām izmaksām, kas paredzēta jaunu cūku iegādes izmaksu segšanai, kas ir līdzvērtīgas zaudējumiem vai alternatīvu sugu dzīvnieku iegādes izmaksas.

ZM pārstāve pastāstīja, ka atbalsta apmēru noteiks Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, ņemot vērā saimniecībai radīto zaudējumu vērtību un lauksaimniecības ražošanas potenciāla atjaunošanai nepieciešamās izmaksas tirgus cenās un no tām atņemot saņemtās ĀCM kompensācijas par iznīcinātajām cūkām. Atbalsta saņemšanai Lauku atbalsta dienests tuvākajā laikā izsludinās kārtu ar nepārtrauktu pieteikšanos un pretendenti pēc 20.augusta varēs sākt iesniegt iesniegumus.

Jau vēstīts, ka Krievijas noteiktā pārtikas importa embargo radīto negatīvo seku dēļ, kā arī saistībā ar Āfrikas cūku mēri Latvijas cūkkopjiem ir radušies lieli zaudējumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti