Āfrikas cūku mēra sekas - Cūkkopības nozarei priekšā smaga cīņa par izdzīvošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šoks, katastrofa un neredzamais karš - tā par Āfrikas cūku mēra radīto postu Latvijas cūkkopībai saka nozares pārstāvji. Četru gadu laikā infekcijas slimība skāra 62 saimniecības, to atklāja trīsdesmit sešiem tūkstošiem cūku, vēl lielāku dzīvnieku skaitu likvidēja. Šobrīd cūkkopji savu stāvokli salīdzina ar atrašanos uz pulvermucas.

Cūkkopības nozarei priekšā smaga cīņa par izdzīvošanu
00:00 / 01:42
Lejuplādēt

"Salīdzinot ar 2016.gadu ir samazinājies kopējais ganāmpulku skaits, samazinājies būtiski no 1-9 cūku ganāmpulku skaits saistībā ar to, ka nevar izpildīt biodrošības prasības un negrib turpināt. Nu, ir smagi,"par Āfrikas cūku mēra ietekmi uz Latvijas saimniecībām stāstīja Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

Valstī strādā aptuveni 4300 saimniecības. Tajās ir nedaudz vairāk par 300 000 cūku. Šis skaitlis ir sarucis kopš 2014.gada, kad pirmo reizi valstī konstatēja šo bīstamo infekcijas slimību. Lielākais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums atklāts šomēnes Saldus novada saimniecībā "Druvas Unguri". Neskatoties uz augstiem biodrošības standartiem, infekcija iekļuva arī tur un nācās likvidēt 15 tūkstošus dzīvnieku. Tas ir smags trieciens nozarei, saka asociācijas vadītāja:

"Ļoti daudzi saka: es neredzu vairs ekonomisko pamatu, arī emocionāli ir smagi strādāt šajā situācijā. Nevar ilgstoši dzīvot uz pulvera mucas. Cilvēki saka, ka nervi vairs netur. Cilvēki, kas ir gados, saka: „ mēs sākam rēķināt, vai labāk pašiem neatteikties, redzot, to, ka arī ar augstu biodrošību saimniecībās nonāk," stāstīja Cūku audzētāju asociācijas vadītāja.

Viņa atzīst, ka nozare ir pārmaiņu krustcelēs. Iespējams, kādas saimniecības mēģinās pārstrukturēt savu darbību. Taču pārējiem ir jārēķinās ar jaunām vēl augstākām biodrošības prasībām. To secina arī Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Dace Lucaua:

"Es neesmu dzirdējusi par gadījumiem, ka kāds domātu iziet no šī biznesa. Nozare cīnās un arvien ciešāk apjožās ar biodrošības lietām un arvien stingrāk kontrolē savu darbinieku, produkcijas un transporta kustību. Nozare ir ļoti labā attīstības līmenī, tādēļ tas nav tik vienkārši nolemt pārprofilēties. Tādēļ noteikti ir jāmēģina turēties un cīnīties."

Cīnīties nolēma arī Raimonds Kalvāns. Pērn abās viņa vadītā uzņēmuma "Ancers" fermās - Krimuldā un Salaspilī atklāja Āfrikas cūku mēri. Nācās likvidēt vairāk nekā 13 tūkstošus cūku. Lēmums atsākt darbu Raimondam Kalvānam nebija viegls.

"Tas ir tas, ko mēs zinājām nosacīti vislabāk. Mēs nemākam kviešus sēt vai maizes cept vai cepures adīt. Tā saimniecība ir piemērota cūkkopībai. Tādēļ mēs nolēmām neiet slēgšanas ceļu, bet sanākt kopā un darīt šīs lietas tā, kā darījām kādreiz. Būs lemts – mēs izdarīsim daudz labāk. Tas ir karš! Mēs vēl joprojām nezinām, kādā veidā vīrusa nesezonā mums tas vīruss tika," stāstīja Kalvāns.

Pašlaik saimniecībā pie Krimuldas ir ievestas 800 sivēnmātes, Salaspilī - ap 5 tūkstošiem cūku. Biodrošības pasākumi abās saimniecībās ir vēl stingrāki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti