Pusdiena

Pusdiena 07.07.2016

Pusdiena

Stoltenbergs: Viss, ko darām, ir vērsts uz aizsardzību; NATO nemeklē konfrontāciju

Āfrikas cūku mēra dēļ Rīgas osta var zaudēt Baltkrievijas tirgu

Āfrikas cūku mēra dēļ Rīgas osta var zaudēt Baltkrievijas tirgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatības dēļ vairāki novadi ap Rīgu tuvākajā laikā tiks iekļauti tā sauktajā pirmajā riska zonā, kas nozīmē, ka bīstamā slimība konstatēta blakus novados.

Kā atzīst Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), tas ir tikai laika jautājums, līdz mēri atklās arī Rīgā. Savukārt tas nozīmētu būtiskus ierobežojumus ražotājiem, visvairāk skarot Rīgas ostas darbu. Tikmēr pati osta par mēra ietekmi līdz šim nav domājusi.

Lai īstenotu dzīvnieku veselības kontroles pasākumus saistībā ar ĀCM izplatīšanos, tuvākajā laikā iecerēts paplašināt mēra pirmo, otro un trešo riska zonu.

Papildu jau noteiktajiem novadiem un pagastiem mēra riska zonā ietilpst vairākas Pierīgas pašvaldības, piemēram, Baldone, Ķekava un Stopiņi, Sigulda, Mālpils un Salaspils.

Mēris sasniedzis Latvijas vidieni, un pārredzamā nākotnē slimība būs arī Rīgā. Tā prognozē PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga. „Rīgu tas varētu skart eksporta dēļ, kas notiek Rīgas ostā. Mums ir bijušas vēstules no Baltkrievijas veterinārā dienesta ar lūgumu sniegt garantijas, ka Rīgas administratīvajā teritorijā nav konstatēts mēris. Gadījumā, ja tas būtu, tad Baltkrievija, iespējams, noteiktu tirdzniecības ierobežojumus dzīvnieku barības kravām, kas galvenokārt ir soja, kas Rīgā tiek pārkrautas un tālāk vestas uz Baltkrieviju. Viņiem būtu tiesības noteikt tādu papildus drošības pasākumu,” saka Lamberga.

Tikmēr Rīgas ostā nekādu satraukumu pagaidām nemana. Rīgas vicemērs un brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks („Gods kalpot Rīgai”) apgalvo – ostas darbu mēris īpaši neietekmēs.

„Tās cūkas jau Pierīgā bija pirms gada un nekas pārsteidzošs pašreiz nav noticis. Skaidrs, ja Rīgas pilsētā mēri atklās, tad būs diskusija par ostas darbu, kas ir saistīta ar pārtikas produktiem, bet tieši tāpēc ir šis līgums ar mednieku kolektīviem, lai minimizētu iespēju, ka cūkas līdz Rīgai nonāks,” pauž Ameriks.

Rīgas brīvostas pārstāve Anita Leiškalne skaidro, ka ostā no visa kravu apgrozījuma pārtika veido mazu daļu, tāpēc to nemaz atsevišķi neuzskaita. „Rīgas ostā ir 89,8% ir nosūtītās kravas un 10,2% ir saņemtās. Tad mēs varam pieņemt, ka daļa no šiem 10,2% ir arī pārtikas produkti. Bet mēs to nevaram konkrēti pateikt, jo reizēm pārtika ir arī kravās, kur to nevar identificēt,” pauž Leiškalne.

Gada pirmajos piecos mēnešos Rīgas pārkrauts 15,5 miljoni tonnu dažādu kravu, un tas ir par 10% mazāk nekā pērn. Brīvostā skaidro, ka gada laikā no Baltkrievijas caur Rīgas ostu tiek pārkrauts ap trīsarpus miljoniem tonnu kravu, no kā lielākā daļa ir naftas produkti. Gadā ostā nonāk mazāk par 40 miljoniem tonnu kravu. Tādējādi rēķināms – ja Baltkrievija mēra dēļ ceļu uz Rīgu slēgs, brīvosta zaudēs vēl teju 10% kravu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti