«Aerodium» būvēs vēja tuneli Dienvidkorejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vēja tuneļu ražotājs „Aerodium” līdz nākamā gada sākumam Dienvidkorejā plāno uzbūvēt vēja tuneli izmantošanai militārām vajadzībām. Šādus tuneļus armijā izmanto ne vienā vien pasaules valstī, un mērķis ir uzlabot karavīru iemaņas lekšanai ar izpletni.

Militārā tuneļa būve Dienvidkorejā ir pašā sākuma stadijā - plānotos darbus vēl saskaņo un tas ilgs pāris mēnešus. Līdz šim „Aerodium” dažādās valstīs uzbūvējis aptuveni četrus tuneļus izmantošanai militārām vajadzībām. Jaunais tunelis Dienvidkorejā no tā priekšgājējiem atšķirsies ar to, ka tas būs lielāks un jaudīgāks. Šādi tuneļi ir pieejami tikai armijniekiem.

„Šajā tunelī militāristi trenējas, lai apgūtu savas maņas un lai varētu veikt kustības gaisā. Jo tas viņiem ir nepieciešams tad, kad viņi militārajās operācijās leks ārā no lidmašīnas ar izpletņiem, tad viņi attiecīgi mūsu vēja tunelī satrenējas to, kāda būs sajūt, kāda būs vēja pretestība un kā vieglāk ir šādā gaisa pretestībā kustēties," stāsta uzņēmuma pārstāve Līga Gablika.

Gablika neminēja summu, cik izmaksās šāda vēja tuneļa būve, jo tas esot komercnoslēpums. Tikmēr Izpletņlēcēju biedrības pārstāvis Juris Teivāns klāsta, ka šāda profesionālie tuneļi militārām vajadzībām pasaulē tiek izmantoti, bet ne īpaši plaši. Tie ir daudz jaudīgāki nekā izklaidei paredzētie vēja tuneļi un gaisa plūsma ir līdzīga tai, kāda tā ir, lecot ar izpletni.

Kā stāsta Juris Teivāns, ka šādā vēja tunelī ir iespējams pamācīties, kā ķermeni vadīt un kā uzvesties brīvā kritiena laikā. Un šāda veida tunelis dod pamatzināšanas, kā vadīt ķermeni brīvā kritiena laikā.

Jāatgādina, ka „Aerodium” plašāku uzmanību pievērsa ar savu vēja tuneli Latvijas stendā izstādē „World Expo 2010” Šanhajā. Tiesa, tuneļa būve izstādē ievilkās, saasinot attiecības ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūru. Joprojām noris tiesu darbi starp aģentūru un „Aerodium” līdzīpašniekiem saistībā ar vairāk nekā miljonu latu Eiropas fondu naudas piedziņu par uzbūvēto vēja tuneli Jelgavā, kas tā arī nesāka saimniecisko darbību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti