Administrators tomēr rīkos Ķemeru sanatorijas izsoli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ķemeru sanatorijas īpašnieka "Ominasis Latvia" maksātnespējas administrators Ainars Kreics pieņēmis lēmumu rīkot kompleksa izsoli. Jūrmalas dome par dalību Ķemeru sanatorijas izsolē lems pēc iepazīšanās ar tās noteikumiem.

Pirmdien izplatītajā paziņojumā administrators norāda, ka "Ominasis Latvia" mantas pārdošana Jūrmalas pilsētas domei bez izsoles par summu, kas nav zemāka par piespiedu pārdošanas vērtību var kļūt neiespējama un, ievērojot Maksātnespējas likumā pausto procesa efektivitātes principu, pieņēmis lēmumu kompānijas mantu realizēt izsoles ceļā.

Kreics ir iepazinies ar Finanšu ministrijas (FM) mājaslapā publicēto informāciju par Jūrmalas domes izpildāmiem mājasdarbiem aizņēmuma saņemšanai Ķemeru sanatorijas iegādei un uzskata, ka šādas informācijas pieprasīšana liedz administratoram realizēt Jūrmalas pilsētas domei "Ominasis Latvia" mantu un nodrošināt likumīgu un efektīvu maksātnespējas procesa gaitu, kā arī Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes izvirzītie priekšnoteikumi aizņēmuma saņemšanai praktiski nav izpildāmi.

Kā viens no izvirzītiem priekšnoteikumiem paredz Ķemeru sanatorijas ēkas atbrīvošanu no esošajiem apgrūtinājumiem, taču izvirzītais priekšlikums nav Jūrmalas pilsētas domes kompetencē un Jūrmalas pilsētas dome to nemaz nevar izpildīt.

Pēc Kreica teiktā, Ķemeru sanatorijas ēkām ir vairāki apgrūtinājumi – ķīlas atzīmes un hipotēkas. Ķīlas atzīmes ir reģistrētas pamatojoties uz Rīgas apgabaltiesas lēmumiem par prasības nodrošinājumu, kā arī pamatojoties uz zvērināta tiesu izpildītāja Ulda Zepa rīkojumiem. Administrators ir vērsies Rīgas apgabaltiesā par prasības nodrošinājumu atcelšanu un Rīgas apgabaltiesa ir atcēlusi prasības nodrošinājumus, kā arī administrators ir vērsies pie Zepa par ķīlas atzīmes dzēšanu, jo viņš spriedumu izpildes lietvedības ir izbeidzis un tuvākajā laikā tiks dzēstas arī Zepa ķīlas atzīmes.

"Bez reģistrētajām ķīlas atzīmēm Ķemeru sanatorijas ēkas ir apgrūtinātas ar hipotēkām, kas nostiprinātas par labu nodrošinātajiem kreditoriem "Arhiidea" un Privatizācijas aģentūrai, kas nepiekrīt hipotēku dzēšanai, jo tādā gadījumā atbilstoši Maksātnespējas likuma noteikumiem minētie kreditori kļūtu par nenodrošinātiem kreditoriem un zaudētu prioritāru kārtību naudas līdzekļu saņemšanai maksātnespējas procesā. Ne Jūrmalas pilsētas dome, ne administrators nevar piespiest nodrošinātos kreditorus hipotēku dzēšanai, kas ir reģistrētas kā apgrūtinājumi Ķemeru sanatorijas ēkām. Izvirzītais priekšnosacījums ir arī pretrunā ar Maksātnespējas likumā nostiprināto tiesību saglabāšanas principu, tas ir, procesā tiek ievērotas pirms procesa iegūtās kreditoru tiesības," skaidro administrators.

Tāpat Kreics ir neizpratnē par Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes izvirzīto priekšnoteikumu par izvērtējumu iesniegšanu saistībā ar zvērinātu advokātu biroja "Raidla, Lejiņš & Norcous" vēstulē minētajiem iespējamiem riskiem, kas saistīti ar mantinieku tiesību un interešu aizsardzību Latvijā un kreditoru prasījumu neievērošanu.

Viņam nav izprotama Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes atsaukšanās uz "Raidla, Lejiņš & Norcous" vēstuli, jo "Ominasis Latvia" maksātnespējas procesā ne "Raidla, Lejiņš & Norcous" darbiniekiem, ne kādai citai personai, kuru zvērinātu advokātu birojs, iespējams, pārstāv, nav kreditora vai parādnieka pārstāvja statusa. Ar šāda priekšnoteikuma izvirzīšanu, pēc administratora teiktā, Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome iejaucas "Ominasis Latvia" maksātnespējas procesā, jo pieņemto lēmumu tiesiskumu un administratora rīcību var vērtēt tikai Maksātnespējas administrācija vai tiesa.

"Pastāvot šādiem apstākļiem, administrators uzskata, ka "Ominasis Latvia" mantas pārdošana Jūrmalas pilsētas domei bez izsoles par summu, kas nav zemāka par piespiedu pārdošanas vērtību var kļūt neiespējama un, ievērojot Maksātnespējas likumā pausto procesa efektivitātes principu, pieņēmis lēmumu "Ominasis Latvia" mantu realizēt izsoles ceļā," teikts Kreica paziņojumā.

Viņš skaidroja, ka, pieņemot lēmumu par izsoles rīkošanu, noteicošais arī ir tas, ka līdz šim maksātnespējas procesa izdevumi veido ne mazāk kā 50 tūkstošus latu, kurus, lai nodrošinātu "Ominasis Latvia" piederošās mantas stāvokļa nepasliktināšanos, administrators ir spiests segt no saviem līdzekļiem. Bez minētajiem procesa izdevumiem, kas katru mēnesi palielinās, administrators norāda, ka tuvākajā laikā ir nepieciešams uzsākt Ķemeru sanatorijas ēkas apkures sistēmas sagatavošanu gaidāmajai apkures sezonai, kas prasīs ievērojamus finanšu līdzekļus.

"Nerealizējot Ķemeru sanatorijas ēkas tuvākajā laikā, maksātnespējas procesa izdevumi ievērojami pieaugs, tādējādi samazināsies kreditoriem izmaksājamie naudas līdzekļi. Viens no galvenajiem iemesliem, kas administratoram un kreditoriem lika nosvērties par labu sanatorijas pārdošanai Jūrmalas pašvaldībai bez izsoles rīkošanas bija šādai pārdošanai nepieciešamais laiks. Šobrīd ir acīmredzams, ka iecerētā pārdošana bez izsoles, ja vispār ir iespējama, nav realizējama īsā termiņā. Padomes izvirzītie priekšnosacījumi aizdevuma saņemšanai nav izpildāmi," skaidro Kreics.

Viņš norādīja, ka Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome var lemt par speciālistu pieaicināšanu priekšnosacījumu vai to izpildes izvērtēšanai, tomēr nav zināms, vai tas notiks, turklāt šī procedūra būtiski var aizkavēt pirkuma līguma noslēgšanu ar Jūrmalas pilsētas domi un administrators tādā gadījumā būs spiests nodrošināt ēkas apsildi, lai nepieļautu tās stāvokļa pasliktināšanos. Izsoles rīkošanas gadījumā Jūrmalas pilsētas domei netiktu liegtas iespējas piedalīties izsolē.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka FM 14.augustā paziņoja, ka Jūrmalas dome varēs saņemt 4,7 miljonu latu aizņēmumu Valsts kasē Ķemeru sanatorijas iegādei, tomēr pašvaldībai jāizpilda uzdotos mājasdarbus un jāiesniedz trūkstošo informāciju, kas apliecina, ka izvēlētais Ķemeru sanatorijas iegādes darījums atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

"Jūrmalas pilsētas dome saņems Valsts kases aizņēmumu tikai tad, kad Ķemeru sanatorijas ēkas tiks atbrīvotas no esošajiem apgrūtinājumiem (nekustamajam īpašumam ir ķīlas apgrūtinājums komerciestādē), pašvaldība iesniegs apliecinājumu, ka darījums pilnībā atbildīs normatīvo aktu prasībām komercdarbības atbalsta jomā. Tāpat Jūrmalas domei jāiesniedz izvērtējums zvērinātu advokātu biroja "Raidla, Lejiņš&Norcous" vēstulē minētajam par iespējamiem riskiem, kas saistīti ar mantinieku tiesību un interešu aizsardzību Latvijā un kreditoru prasījumu neievērošanu," skaidroja FM.

Jūrmalas pilsētas dome Ķemeru sanatorijas iegādi atbalstīja 27.jūnijā ārkārtas sēdē. Pašvaldība iegādāsies nekustamos īpašumus Tukuma ielā 2, Emīla Dārziņa ielā 15, Alejas ielā 6 un Miervalža Ķemera gatvē 5, kā arī kustamo mantu un kultūras priekšmetus. Ķemeru sanatorijas īpašnieka "Ominasis Latvia" kreditori 17.jūlijā piekrita pārdot Jūrmalas pilsētas domei uzņēmumam piederošo sanatoriju.

Jūrmalas dome par dalību Ķemeru sanatorijas izsolē varēs lemt pēc iepazīšanās ar tās noteikumiem, aģentūrai BNS sacīja Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis. Viņš teica, ka Jūrmalas dome vēl nav saņēmusi oficiālu apstiprinājumu tam, ka tiks rīkota Ķemeru sanatorijas izsole.

Jūrmalas pilsētas tiesa februārī "Ominasis Latvia" atzina par maksātnespējīgu. Uzņēmumam piederošajā Ķemeru sanatorijā apstājušies renovācijas darbi, kurus veica sanatorijas privatizētājs "Ominasis Italia S.R.L". Vēsturiskais kūrorts pašlaik ir kritiskā stāvoklī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti