Ābrama turpinās vadīt Konkurences padomi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama, kas šos pienākumus pildīja kopš 2012. gada jūnija, ar valdības lēmumu ir apstiprināta amatā uz otru termiņu, informēja Ekonomikas ministrija.

“Atzinīgi novērtējot Ābramas vairāk nekā 13 gadu profesionālo pieredzi konkurences uzraudzībā un jo sevišķi būtisko ieguldījumu Konkurences padomes vadībā, esmu gandarīts par valdības atkārtoti pausto uzticību  Ābramai turpināt vadīt konkurences uzraudzību Latvijā vēl nākamos piecus gadus,” uzsvēra ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”).

“Iepriekšējo piecu gadu laikā Konkurences padome kļuvusi par spēcīgu godīgas konkurences aizstāvi, vienlaikus esot valsts iestādes paraugs sadarbībā ar uzņēmējiem. [..] Tāpat KP regulāri sniegusi priekšlikumus Konkurences likuma pilnveidošanai, kā arī aktīvi veicinājusi sabiedrības izpratni par konkurences tiesībām un konkurences kultūras attīstību Latvijā,” norādīja ministrs.

Ābramai ir maģistra grāds vadības zinātnē Latvijas Universitātē.
Zināšanas papildinājusi Šveices institūtu „Akad” un „IMAKA” pēcdiploma studijās ekonomikas zinātnēs, Austrijas Ekonomikas palātas Ekonomikas veicināšanas institūta menedžmenta kursos, kā arī vairākos kursos apguvusi grāmatvedību un finanšu rādītāju analīzi.

Ābrama no 2004. līdz 2009. gadam pildījusi KP padomes locekles amata pienākumus, bet līdz 2011.gada oktobrim bija KP vecākā ekonomiste.  

Arī nākamo piecu gadu periods Konkurences padomei būs lielu izaicinājumu piesātināts. Pērn veiktais sabiedriskās domas pētījums liecina, ka būtiskākais risināmais konkurences problēmjautājums ir valsts un pašvaldību iesaiste uzņēmējdarbībā, tāpēc nozīmīgs darbs gaidāms konkurences neitralitātes principa ieviešanā publisko personu darbā, norāda ministrija.  

Ašeradens arī norādīja, ka nākotnē KP jārisina jautājums par līdzsvaru pašvaldību tiesībās attīstīt uzņēmējdarbību.

Ašeradens: Par KP nākotnes uzdevumiem
00:00 / 00:30
Lejuplādēt


“Šeit ir tas konkurences neitralitātes princips, kad pašvaldības neizmanto savas priekšrocības. Nav problēmu, kad pašvaldības veido uzņēmumus. Svarīgi, ka tās neizmanto savas konkurences priekšrocības pret pārējiem tirgus dalībniekiem. Tas ir tas lielais jautājums. Mēs redzam, ka ir ļoti svarīgi aizstāvēt mazo uzņēmēju pašvaldību teritorijās, lai pēc tam pašvaldības nebrīnās, ka nav to uzņēmēju,” sacīja Ašeradens.

Kā savas galvenās prioritātes nākamajā pilnvaru termiņā  Ābrama min iestādes kapacitātes stiprināšanu, smagāko konkurences pārkāpumu atklāšanu, uzņēmēju un publisko personu izpratnes veicināšanu par konkurences kultūru, kā arī iestādes starptautiskās atpazīstamības stiprināšanu, informēja Konkurences padome.

“Esmu pateicīga saviem kolēģiem par viņu entuziasmu, atbalstu, pašaizliedzību. Konkurences padome pēdējos piecos gados ir mērķtiecīgi strādājusi, lai Latvijā veidotu godīgāku konkurences vidi. Tas ietvēris gan uzdrīkstēšanos pievērsties aizvien sarežģītākiem pārkāpumiem, mazāk nozīmīgus pārkāpumus novēršot ar alternatīviem rīkiem, gan intensīvas izglītojošas un informējošas aktivitātes pārkāpumu nepieļaušanai,” pauda Ābrama.

“Es redzu, ka sabiedrība mums uzticas un no mums gaida, lai arī turpmāk esam ne mazāk aktīvi, jo ir daudz jomu, kuras nepieciešams sakārtot. Un tas nozīmē, ka iesāktais ceļš ir jāturpina, ko godprātīgi arī darīsim,” norādīja padomes vadītāja.

Jau ziņots, ka Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kuras dēļ pagājušajā nedēļā nobremzēta Konkurences padomes  priekšsēdētājas Skaidrītes Ābramas apstiprināšana uz otro pilnvaru termiņu, pēc tikšanās ar Ābramu nolēma tomēr atbalstīt viņas pārapstiprināšanu.  ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis gan neslēpa, ka ir jautājumi, kuros KP vadītājas un politiķu viedokļi atšķiras.

Konkurences padomes lēmējinstitūcija sastāv no trim amatpersonām – priekšsēdētāja un diviem padomes locekļiem. Padomes locekļa pienākumus pilda Jānis Račko (apstiprināts amatā 2014. gada 7. janvārī) un Ivars Kassalis (apstiprināts amatā 2016. gada 20. septembrī).

Padomes priekšsēdētāja un locekļu pilnvaru termiņš ir pieci gadi, un minētās amatpersonas amatu var ieņemt ne ilgāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti