Panorāma

IDB pārbauda Limbažu policijas vadītāja rīcību

Panorāma

Maskava pirms domes vēlēšanām

Ābolu ražu ietekmējusi krusa un sausums

Ābolu raža krusas un sausuma dēļ šajā gadā neliela

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šis gads Latvijas augļkopjiem nav bijis no veiksmīgākajiem. Ogu un augļu ražu ietekmējušas pavasara salnas un krusas bagātā vasara. Tomēr projektam "Skolas auglis" ābolu pietikšot un līdz februārim būšot arī veikalos.

Lauksaimniecības zinātņu doktora, kooperatīva "Augļu nams" vadītājs Jāņa Lepses ābeļdārzs Pūrē kontrastu pilns – vietām koki lepojas ar skaistiem āboliem, bet tad nāk vesela rinda ar ābelēm, kurās tikai lapas vien.

"Te, kur mēs stāvam, ir kalna gals, te bija mīnus 2 grādu salna, uz leju mīnus 4 grādu. Viena dārza robežās tā ir liela starpība. Šogad tik daudz krusas pa Latviju – kuram paveicās, kuram ne. Mums pusi dārza ķēra, pusi neķēra. Re, kur krusas graudi ir trāpījuši – puves nav, bet nekāda tirgus skata arī nav," stāsta Lepsis.

Augļkopis rāda arī kaitēkļu sabojātos ābolus. Tur, kur tikušas klāt laputis, augļi ir sīki un grubuļaini, un jāmet ārā. Bet ābolu tinējs ielien un dzīvo ābolā.

"Sadarbojamies ar Augu aizsardzības dienestu. Viņiem ir datorprogramma, viņi skatās un prognozē, vai kukaiņi vai kraupis būs vai nebūs, un tad pēc iespējas iesaka lietot ķīmiju, bet lietot mazāk, un lai efekts būtu vislielākais," klāstīja augļkopis.

Ja ķīmiskos preparātus lieto līdz Jāņiem, tie augļos nenonāk. Ar realizāciju neesot problēmas.

"Patērētājs Latvijas ābolus ir iecienījis. Otrs – skolas augļu programma. Skolēni pa gadu apēd 1000 tonnas. Sevišķi svarīgs ir novembris, decembris, kad jāpārdod, bet realizācija lēna. Tad – uz skolām," klāstīja augļkopis.

Jaunās noliktavas ar modernajām tehnoloģijām, kurās ieguldīts pusmiljons eiro no Eiropas lauksaimniecības fonda, ļauj ābolus uzglabāt ilgāk.

"Tehnoloģija paredz, ka noliktavā ir tikai 2-3% skābekļa, tāpēc āboli glabājas mēnesi ilgāk. Lai tos ābolus, ko decembrī vajadzētu tirgot, tirgotu vēlāk, jo decembrī visi pērk mandarīnus. Bet mēs savus ābolus piedāvāsim janvārī," norādīja Lepsis.

Tikmēr dārzā turpinās ābolu novākšana. Šogad strādnieku pietiek, jo raža nav liela, bet uz nākotni augļkopji raugās bažīgi.

"Ar strādniekiem ir, kā ir. Cilvēki var paņemt atvaļinājumu, var paņemt sezonas strādniekus, nodokļi nav lieli. Bet Pūrē daudz audzētāju, var būt problēmas," atzina augļkopis.

Nozares speciālists atzīst, ka augļkopību kā pamatbiznesu Latvijā ir vērts attīstīt. Pircēji vietējos ābolus iecienījuši. Tiesa gan, saistībā ar ne visai labo ražas gadu cenas āboliem šogad varētu būt augstas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti