Āboltiņa: Vilka rosinātā diskusija par nodokļu izmaiņām ir bezatbildīgs paziņojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Finanšu ministra Andra Vilka ("Vienotība") ierosinājums sākt diskutēt par nodokļu izmaiņām ir bezatbildīgs politisks paziņojums, uzskata Saeimas priekšsēdētāja, Vilka pārstāvētās partijas "Vienotība" vadītāja Solvita Āboltiņa.

Intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" viņa sacīja, ka šāda atklāta diskusija, pirms šo jautājumu nav analizējuši eksperti, "nekādā veidā nav aktuāla".

Āboltiņa atzīst, ka finanšu ministram ir redzami valsts budžeta ieņēmumi un izdevumi jeb viņš "redz, kas notiek". Tomēr nedrīkstot "iznākt ar paziņojumu", ka varētu tikt celti nodokļi. Par to vispirms būtu jārīko ekspertu diskusija, jākonsultējas ar uzņēmējiem, darba devējiem.

Kā sacīja Āboltiņa, nevar palielināt nodokļus, ja uzņēmēji nebūs gatavi sadarboties. Tādēļ, lai cilvēku būtu gatavi maksāt vairāk, vispirms jābūt diskusijai par valsts attīstību un prioritātēm - gan drošību, gan valsts ekonomisko izaugsmi un ceļiem, kā palielināt valsts ienākumus.

Āboltiņa neredzot, ka tuvākajos gados vajadzētu palielināt nodokļus. Politiķe uzsvēra, ka uzņēmēji grib stabilitāti un viņiem ir jāzina ilgāku laiku uz priekšu, kas viņus gaida. Un to vajadzētu darīt arī valstij.

Kā vēstīts, Vilks aicināja uzsākt publisku diskusiju par nodokļu izmaiņām, norādot, ka zemo nodokļu pret iekšzemes kopproduktu (IKP) dēļ Latvijas valsts budžetā pietrūkst līdzekļu visu interešu un vajadzību apmierināšanai.

Latvijā nodokļu ieņēmumi pret IKP tuvākajos gados var nokristies līdz 25%, kas būtu zemākais līmenis Eiropas Savienībā, kur vidēji šis rādītājs ir 40%, publikācijā "Latvijas Avīzē" uzsvēra Vilks. Zemais nodokļu īpatsvars pret IKP esot ļoti aktuāls jautājums pat pie labas nodokļu maksāšanas disciplīnas un Valsts ieņēmumu dienesta darbības, jo nozaru ministrijas īpaši priekšvēlēšanu laikā vēlas aizvien lielāku līdzekļu piešķiršanu vairākās jomās.

Kā vakar intervijā Latvijas Televīzijā sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība"), pašreizējās valdības laikā nodokļi netiks mainīti un nav arī plānu, ka tie tiks paaugstināti pēc vēlēšanām. Kā norādīja premjerministre, nodokļu izmaiņas varētu ieviest ātrākais pēc gada vai diviem, jo nedrīkst pacelt nodokļus, laikus nesagatavojot tam uzņēmējus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti