Panorāma

Ažiotāža ap "airBaltic" ir dīvains sveiciens investoriem

Panorāma

Vai Latvijai ir plāns?

Neziņa par aizdevumu "airBaltic"

Āboltiņa: Koalīcijā nav atbalsta 80 miljonu eiro aizdevumam «airBaltic»; jāmeklē cits investors

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Koalīcijas partneru iebildumu dēļ šobrīd juristiem būtu jāmeklē citi risinājumi nacionālās lidsabiedrības „airBaltic” finansēšanas jautājumā, jo koalīcijā nav atbalsta 80 miljonu eiro aizdevumam lidsabiedrībai un, iespējams, būtu jāmeklē cits stratēģiskais investors, to pēc „Vienotības” valdes sēdes paziņoja partijas vadītāja Solvita Āboltiņa. 

Pirms nedēļas valdība nolēma pārdot par 52 miljoniem eiro 20 procentus „airBaltic” akciju Vācijas pilsonim Ralfam Dīteram Montāgam-Girmesam kā finanšu investoram. Vienlaikus 80 miljoni eiro būtu jāiegulda arī valstij – tas būtu aizdevums no Valsts kases.

Tomēr šobrīd Saeimā nebūtu atbalsta šādam lēmumam, norādīja Āboltiņa.

“Mēs šodien redzam, ka ne Zaļo un Zemnieku savienība, ne Nacionālā apvienība nav atbalstījuši tālāko šī aizdevuma virzīšanu,” sacīja Āboltiņa.

Līdz ar to Satiksmes ministrijai “droši vien ir jāmeklē jauns stratēģiskais investors”, atzina “Vienotības” līdere.

Viņa stāstīja, ka valdības lēmums par investora piesaisti ir tāds, ka nevar slēgt ar investoru līgumu, ja nav šo 80 miljonu eiro, un “šobrīd situācija varētu būt tāda, ka šī aizdevuma nav”, tāpēc būtu jāmeklē cits juridisks risinājums.

Jau vēstīts, ka koalīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) iepriekš tikšanās laikā aicināja premjeri jautājumu par aizdevumu aviokompānijai izdalīt atsevišķi no nākamā gada valsts budžeta un balsot par to Saeimā atsevišķi.

"Mēs pateicām premjerei, ka viennozīmīgi nevar šo jautājumu saistīt ar valsts budžetu, tas ir apspriešanai Saeimā jāizdala kā pilnīgi atsevišķs jautājums. Budžets ir jāatbalsta un jāvirza uz balsojumu, bet "airBaltic" jautājums mūs neapmierina," teica ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Skeptiska par jauno "airBaltic" investoru ir arī Nacionālā apvienība (NA), kritiski vērtējot iespēju, ka caur Eiropas Savienības aviokompāniju "airBaltic" Latvijā  ienāktu Krievijā ražotās lidmašīnas. Turklāt partija uzskata, ka uzņēmums "Prudentia" ir pilnībā zaudējis savu reputāciju un turpmāk viņiem jāliedz strādāt  publiskā sfērā ar Latvijas valdību.

"Šajā ģeopolitiskajā situācijā tas noteikti nav risinājums. Ja pat juridiski tas ir iespējams, tad ne politisku un arī ne finansiālu apsvērumu dēļ. Šo lidmašīnu apkalpošanas serviss un rezerves daļu piegāde ir dārgāka nekā daudzām citām. Ielaist šādu investoru, kas īstenībā ir ieinteresēts pelnīt ar to, ko viņš pārdod, ir nepareizi," teica Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Roberts Zīle (NA).

Premjere pēc tikšanās ar partijām plašus komentārus nesniedza, neslēpjot, ka viņai jāmeklē situācijas atrisinājums.

Transporta nozares eksperts Tālis Linkaits gan pirmdien Latvijas Radio atzina, ka pašlaik Latvijai būtu problemātiski atkāpties no valdības pieņemtā lēmuma par investora piesaisti aviokompānijai “airBaltic”, jo citādāk tas var nest milzīgus zaudējumus. Balstoties uz šo valdības lēmumu, jau ir notikušas tālākās darbības – apstiprināta “Bombardier CS300” lidmašīnu pirkums. Tas ir izskanējis visā pasaulē, nupat Dubajas aviācijas šovā, un apstiprināts, ka “airBaltic” kļūs par pirmo aviokompāniju, kas šos lidaparātus saņems, norādīja Linkaits.

Jau vēstīts, ka novembra sākumā valdība sēdē aiz slēgtām durvīm pēc vairāk nekā četru stundu diskusijām akceptēja finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto investoru Latvijas nacionālajai aviokompānijai "airBaltic".  Nākamajā dienā premjere Laimdota Straujuma (“Vienotība”) nolēmusi pieprasīt satiksmes ministra Anrija Matīsa (“Vienotība”) demisiju.

Apstiprinātais investors ir Vācijas pilsonis Ralfs Dīters Montāgs-Girmess -  viņš aviokompānijā ieguldīs 52 miljonus eiro, bet valsts - 80 miljonus eiro.  Montāgs-Girmess jau ilgus gadus ar biznesu nodarbojas Krievijā, un viens no tiem ir saistīts ar Krievijā ražoto lidmašīnu pārdošanu. Intervijā Krievijas žurnālam „Medveģ” 2010.gadā viņš atzina, ka savulaik bijis Vācijas izlūkdienesta darbinieks, tomēr, redzot, ka aukstais karš esot beidzies, nolēmis pievērsties biznesam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti