Krustpunktā

Iepazīstam Saeimas jaunpienācēju partiju topošās valdības ministrus!

Krustpunktā

Žurnālisti komentē nedēļas aktualitātes: valdības veidošana, Rīgas Domes atlaišanas plāni

Par naudas atmazgāšanu Latvijā un paveikto tās novēršanai

«ABLV bank» likvidācijā klientus plāno pārbaudīt manuāli; Znotiņa iebilst

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“ABLV Bank” likvidācijas procesā klientu pārbaude varētu notikt manuāli, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” pieļāva Finanšu kapitāla un tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš. Pret to gan iebilda Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta jeb Kontroles dienesta vadītāja Ilze Znotiņa.

Kontroles dienests metodoloģiju vērtēs līdz 20. janvārim un jaunnedēļ varētu nākt klajā ar vērtējumu. “Ņemot vērā to, ka šis process ir tik ļoti ievilcies, mums būs daži punkti izvirzīti, par kuriem nevar būt šaubu, ka metodoloģijai tie jāsatur,” sacīja Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītāja Ilze Znotiņa.

"Minēto metodoloģiju iecerēts saskaņot ar starptautiskajiem partneriem. Ņemot vērā, ka iniciators “ABLV Bank” likvidācijas sākumam bija ASV Valsts kases paziņojums, mūsu ieskatā būtu svarīgi, lai ASV puse ir skaidri informēta par mehānismu, kā šī banka tiks likvidēta,” sacīja Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece Līga Kļaviņa.

Savukārt FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš piebilda, ka metodoloģija jāsaskaņo ar virkni valstu un to esot grūti izpildīt, jo nav skaidrs, no kurām iestādēm nepieciešams saskaņojums. Viņš solīja, ka metodoloģija netiks apstiprināta gan bez starptautisko partneru, gan Kontroles dienesta saskaņojumiem.

“Jāsagatavo reālais likvidācijas darbs. Tur vairāki mēneši paies, kamēr tiks uzstādīts tas konveijers, pa kuru klienti ies. Viņus kontrolēs vienu aiz otra manuālā veidā. Varbūt tur būs lietas, kuras nāksies pieregulēt. Un arī tas būs jāatspoguļo metodoloģijā,” sacīja Putniņš, piebilstot, ka tieši pēc metodoloģijas apstiprināšanas “viss sāksies”.

Znotiņa nepiekrita tam, ka klientu pārbaude būtu veicama manuāli: “Tas būtu ārkārtēji, ja tas notiktu manuāli. Jau vairākus gadus FKTK noteica, ka jābūt pareizajām informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmām, kas ļauj visus klientus identificēt, visiem vajadzīgajiem laukiem jābūt aizpildītiem. Ja bankā tie lauki nav aizpildīti vai IT sistēmas ir neesošas, tas gan ir briesmīgi.”

KONTEKSTS:

Ar kritisku vērtējumu Latvijas institūciju spējām novērst naudas atmazgāšanu un ierobežot masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansētājus augustā klajā nāca Eiropas Padomes ekspertu komitejas "Moneyval" naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas eksperti. Tādēļ valstij noteikts pastiprinātas kontroles režīms, kas nozīmē, ka, nespējot uzlabot naudas atmazgāšanas kontroli, Latvija var nonākt tā dēvētajā pelēkajā sarakstā. 

"Moneyval" prezidents Daniels Telesklafs augustā uzsvēra, ka Latvijas institūcijām jau tuvākajā laikā ar darbiem jāapliecina savas spējas apkarot finanšu noziegumus. "Tas, ko mēs sagaidām īsā laika posmā, ir vairāk rezultātu. Tas nozīmē vairāk izmeklēšanas, prokurorus, kas pieceļas, sāk darīt savu darbu un noved lietas līdz tiesai. Mēs vēlamies redzēt uzraugus, kas drosmīgāk vēršas pret neatbilstošiem cilvēkiem, pret cilvēkiem, kas pārbauda likuma robežas, un noziedzniekiem raida ļoti skaidru signālu, ka viņi Latvijā nav gaidīti," teica Telesklafs.

Šis nebija pirmais negatīvais vērtējums Latvijai, runājot par naudas atmazgāšanas apkarošanu. Nepietiekamu kontroli iepriekš pārmeta arī ASV. Pēc ASV Finanšu ministrijas ziņojuma gada sākumā darbību nācās beigt "ABLV Bank", kurai pārmeta  naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai un nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti