«ABLV Bank» kreditori pieteikuši prasības par vairāk nekā diviem miljardiem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Likvidējamās komercbankas "ABLV Bank" likvidatoru aicinājumam līdz šā gada 18.septembrim pieteikt savus prasījumus atsaukušies gandrīz 3 300 kreditoru, iesniedzot pieteikumus par nedaudz vairāk kā diviem miljardiem eiro jeb 98% no visām bankas saistībām, informē "ABLV Bank" pārstāvis Jānis Bunte.

Viņš norāda, ka Kredītiestāžu likums kreditoru pieteikšanās beigu termiņu nenosaka, tāpēc kreditori, kuri līdz 18.septembrim prasījumus nepaguva iesniegt, to varēs izdarīt arī turpmāk. Vienīgi šāds kreditors kvalificēsies citai (vēlākai) kreditoru prasījumu izmaksu kārtai, kā to paredz likums.

"Likvidācijas komiteja atzinīgi novērtē sasniegto rezultātu. Neskatoties uz salīdzinoši īso periodu kreditoru prasījumu iesniegšanai, saņemts gandrīz maksimāli iespējamais prasījumu apjoms. 

Tas panākts precīza un efektīva darba procesu organizēšanas rezultātā. Nākamais posms solās būt ne mazāk izaicinošs, jo tiks uzsākta rūpīga un atbildīga visu kreditoru pieteikumu atbilstības vērtēšana," atzīmē likvidējamās "ABLV Bank" likvidators Arvīds Kostomārovs.

Pēc kreditoru pārbaudes metodoloģijas apstiprināšanas būs nepieciešami ne mazāk kā trīs mēneši, lai pārbaudītu kreditoru pieteikumu atbilstību un izveidotu kreditoru sarakstus.

Līdz ar to provizoriski pirmās izmaksas noguldītājiem, kuriem uz likvidācijas procesa uzsākšanu bija atlikumi virs valsts garantētas atlīdzības summas, varētu sākties 2019.gada janvārī.

Izmaksas tiks sāktas ar fiziskām personām, mikrouzņēmumiem, kā arī maziem un vidējiem uzņēmumiem Kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību darbības atjaunošanas un noregulējuma likuma izpratnē.

"ABLV Bank" norāda, ka kreditoru prasījumu atzīšana un apmierināšana notiks stingrā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) uzraudzībā. Likvidācijas procesam piesaistītā starptautiskā auditorkompānija "EY" (iepriekš "Ernst&Young") attiecībā uz kreditoriem jau izstrādājusi metodoloģiju noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) un sankciju atbilstības pārbaudei, kreditoru pārbaudei un izmaksu uzraudzībai. Metodoloģijas projekts šobrīd tiek saskaņots ar FKTK.

KONTEKSTS:

"ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē šā gada 26.februārī pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju pēc reputācijas problēmām, ko komercbanka piedzīvoja pēc tam, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās. Banka šos pārmetumus noliedz. "ABLV Bank" marta sākumā FKTK iesniedza pašlikvidācijas plānu. Iesnieguma projektu sagatavoja bankas akcionāru sapulces ievēlētie likvidatori. Plānu FKTK akceptēja 12.jūnijā.

Dienā, kad FKTK akceptēja bankas pašlikvidāciju, FKTK iesniedza Eiropas Centrālās bankā (ECB) iesniegumu par "ABLV Bank" kā kredītiestādes licences anulēšanu. ECB bankas licenci anulēja šā gada 11.jūlijā. No 18.jūnija bankas otrās kārtas kreditori trīs mēnešu laikā varēja pieteikt savas prasības. Pirmās kārtas kreditoru prasības - par noguldījuma apmēru līdz 100 000 eiro naudas izmaksa jau ir nodrošināta no marta sākuma, izmaksājot to caur Noguldītāju garantiju fondu.

"ABLV Bank" paredz, ka komercbankas likvidācijas process varētu ilgt aptuveni piecus gadus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti