«ABLV Bank» atmaksā Latvijas Bankas aizdevumu 297 miljonu eiro apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

"ABLV Bank" piektdien, 2.martā, atmaksājusi Latvijas Bankas aizdevumu 297,2 miljonu eiro apmērā, kas tika izsniegts papildu likviditātes nodrošināšanai. Banka veikusi arī visu procentu maksājumus, informē komercbankas pārstāvis Jānis Bunte.

Tādējādi visi "ABLV Bank" ieķīlātie vērtspapīri tiks atdoti bankai, informē Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Viņš norāda, ka aizdevuma līgumi izbeigti pirms termiņa pēc Latvijas Bankas iniciatīvas, ņemot vērā "ABLV Bank" pašlikvidācijas procesa ierosināšanu. Tādējādi ir zudusi ārkārtas likviditātes aizdevuma sākotnējā jēga.

Centrālās bankas aizdevums pret ķīlu bankai var tikt izsniegts gadījumos, kad bankai ir radušās īslaicīgas grūtības iegūt nepieciešamos naudas līdzekļus no citiem finanšu tirgus dalībniekiem. Tā ir viena no centrālo banku funkcijām – sniegt bankām īslaicīgu likviditātes atbalstu apstākļos, kad tām nav citu finanšu resursu avotu.

Ārkārtas likviditātes aizdevuma izsniegšana tiek veikta, izmantojot tieši tādus pašus principus, kādi tiek izmantoti centrālās bankas standarta aizdevumu operācijām: centrālās bankas nauda apmaiņā pret adekvātu ķīlu (parasti tie ir banku īpašumā esošie parāda vērtspapīri), skaidro Latvijas Bankā.

KONTEKSTS:

"ABLV Bank" problēmas publiski izskanēja 13.februārī, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās, pēc kā bankai radās grūtības. Latvijas Banka pret vērtspapīru ķīlu pagājušajā piektdienā, 23.februārī, aizdeva "ABLV Bank" kopumā 297,2 miljonus eiro. Aizdevums izsniegts likviditātes nodrošināšanai.

Naktī uz 24.februāri Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieņēma lēmumu, ka “ABLV Bank” ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. Eiropas Centrālā banka (ECB) paziņoja, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta, un tās glābšana nav sabiedrības interesēs. "ABLV Bank" ārkārtas akcionāru pilnsapulce 26. februārī pieņēmusi lēmumu par pašlikvidāciju. No sestdienas, 3.marta, tiks sākta garantēto atlīdzību izmaksa "ABLV Bank" klientiem.

"ABLV Bank" pēc aktīvu apjoma pērn beigās bija trešā lielākā banka Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti