«AB City» nodrošinās «Olainfarm» mazākuma akcionāriem iespēju pārdot akcijas par FKTK apstiprināto cenu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Repharm" grupas mātesuzņēmums AS "AB City" nodrošinās zāļu ražotājas AS "Olainfarm" mazākuma akcionāriem iespēju pārdot akcijas par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apstiprināto cenu, aģentūrai LETA pavēstīja "AB City" pārstāvis, zvērināts advokāts Rihards Mors.

Viņš norādīja, ka "AB City" atzinīgi vērtē FKTK centienus aizsargāt "Olainfarm" mazākuma akcionārus, kuri vēlas izmantot obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu. Kamēr FKTK cenšas noregulēt situāciju, mazākuma akcionāriem tiks dota iespēja pārdot savas akcijas par obligātajā piedāvājumā definēto cenu 9,26 eiro, jo "AB City" ir apliecinājis gatavību iegādāties mazākuma akcionāriem piederošās "Olainfarm" akcijas arī pēc obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma termiņa beigām 17. augustā.

"Mēs rēķinājāmies, ka būs centieni kavēt akciju atpirkšanas gaitu, jo par to Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest" paziņoja publiski uzreiz pēc atpirkšanas piedāvājuma atļaušanas, un nav izslēgts, ka būs vēl kādi mēģinājumi. Tāpēc arī esam rīkojušies, lai mazinātu jebkuru nenoteiktību šajā procesā," informēja "AB City" valdes priekšsēdētājs Sergejs Korņijenko.

"AB City" ir paudusi gatavību nopirkt mazākuma akcionāru akcijas, un esam gatavi darīt to arī tiešu darījumu veidā. Lai veiktu darījumus ar mazākuma akcionāriem, "AB City" ir rezervējusi līdzekļus 90 miljonu eiro apjomā.

Viņš piebilda, ka, lūdzot Administratīvo tiesu atļaut "AB City" turpināt un pabeigt akciju atpirkuma procedūru, FKTK ir centusies normalizēt situāciju, kurā "atsevišķi spēlētāji, neizprotamu motīvu vadīti, izmantojot likumdošanas robus, mēģina torpedēt likumā noteiktu un stingri reglamentētu procesu – obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu".

"AB City" pievienojas FKTK paustajam, ka kavēt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu tikai tāpēc, ka kāds ir vērsies tiesā, apšaubot FKTK lēmumu, ir nesamērīgi un faktiskajai situācijai neatbilstoši. "AB City" ir vienisprātis ar FKTK, ka ir jābūt iespējai jau tiesvedības laikā panākt pagaidu risinājumu, kas taisnīgi noregulētu situāciju līdz galīgajam tiesas spriedumam. Taču vēl būtiskāk ir rast ilgtermiņa sistēmiskus risinājumus, kas saknē novērš iespēju ļaunprātīgi manipulēt ar obligātā akciju atpirkuma procedūru.

"AB City" pauž gatavību sadarboties ar FKTK un citām institūcijām, lai sistēmiski pilnveidotu regulējumu darījumiem ar akcijām nākotnē un mazinātu neskaidrības un dažādas interpretācijas.

Jau ziņots, ka "Olainfarm" obligātā akciju atpirkšanas procedūra ir apturēta, bet Finanšu un kapitāla tirgus komisija lūgusi Administratīvo tiesu atļaut "AB City" turpināt un pabeigt procedūru, aģentūrai LETA pavēstīja FKTK pārstāve Dace Jansone.

Administratīvās apgabaltiesas tiesnese Anita Šteinberga 26. jūlijā ir pieņēmusi "Olainfarm" mazākuma akcionāru Agra Auces un Mārča Judža pieteikumu par FKTK 14. jūlija lēmuma, ar kuru "AB City" atļauts izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, atcelšanu un ierosinājusi administratīvo lietu. To plānots izskatīt rakstveida procesā.

Jansone skaidroja, ka Administratīvā procesa likuma 185. panta pirmā daļa nosaka, ka pieteikuma iesniegšana tiesā par administratīvā akta atcelšanu, atzīšanu par spēku zaudējušu vai spēkā neesošu aptur administratīvā akta darbību no dienas, kad pieteikums saņemts tiesā.

FKTK ieskatā pilnīgs ierobežojums īstenot no pārsūdzētā lēmuma izrietošās tiesības ir nesamērīgs un faktiskajai situācijai neatbilstošs, vērtējot, piemēram, no "Olainfarm" mazākuma akcionāru, kuri izvēlējās izmantot piedāvājumu, viedokļa. Tāpēc ir jābūt iespējai jau tiesvedības laikā panākt pagaidu risinājumu, kas taisnīgi noregulētu situāciju līdz galīgajam tiesas spriedumam, norāda regulators.

"Ņemot vērā minēto, FKTK ir iesniegusi lūgumu par pagaidu tiesas aizsardzības līdzekļa piemērošanu, nosakot, ka pārsūdzētā lēmuma darbība tiek daļēji atjaunota, atļaujot "AB City" turpināt un pabeigt iesākto "Olainfarm" obligāto akciju atpirkšanas procedūru attiecībā uz tiem "Olainfarm" mazākuma akcionāriem, kuri izvēlēsies izmantot pārsūdzētajā lēmumā atļauto piedāvājumu," pauda Jansone.

 

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas obligātajā piedāvājumā noteikta 9,26 eiro.

FKTK padome 14. jūlijā atļāva "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu.

FKTK informēja, ka "AB City" uz netieši iegūtās līdzdalības pamata ir ieguvusi no "Olainfarm" akcijām izrietošās balsstiesības, kas veido 30,85% no "Olainfarm" balsstiesīgo akciju kopskaita.

Akciju atpirkšanas obligātā piedāvājuma prospektā minēts, ka "AB City" akciju atpirkšanai būs nepieciešami 90 194 335,34 eiro, jo atpirkšanai varētu tikt piedāvātas 9 740 209 "Olainfarm" akcijas.

Paralēli Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest" apgalvo, ka kļuvis par lielāko "Olainfarm" akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā aizturējusi vismaz trīs personas.

"Black Duck Invest" paziņojumā medijiem iepriekš norādīja, ka "Repharm" kontroli "Olainfarm" pārņēmusi pretlikumīgi un "Black Duck Invest" turpinās aizstāvēt savas tiesības Latvijas un Čehijas tiesās, lai panāktu ar "Olmafarm" noslēgtā "Olainfarm" akciju iegādes darījuma izpildi.

Tāpat "Black Duck Invest" paziņojusi, ka FKTK lēmums atļaut "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu ir prettiesisks un kompānija to apstrīdēs. Uzņēmuma pārstāvji savu nostāju pamato ar to, ka piedāvājuma pamatā ir iecere, kas daļēji balstās uz tādu akciju balsstiesībām, kas iepriekš esot tikušas pārdotas "Black Duck Invest".

Holdingkompānija "AB City" reģistrēta 2018. gadā, tās pamatkapitāls ir 126 536 960 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma patiesie labuma guvēji nav norādīti, bet uzņēmuma padomē strādā "Repharm" līdzīpašnieki Andrejs Leibovičs, Jānis Oskerko un Aleksandrs Livšics. Savukārt "AB City" valdē ir "Repharm" līdzīpašnieki Roberts Tavjevs un Sergejs Korņijenko.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019. gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājās 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko sastāvdaļu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Savukārt "Repharm" ir veselības aprūpes jomā strādājošu Latvijas uzņēmumu grupa, kas apvieno "Sentor Farm aptiekas" (zīmols "Mēness aptieka"), AS "Veselības centru apvienība", SIA "Centrālā laboratorija", "Rīgas farmaceitiskā fabrika" un "Recipe Plus". "Repharm" uzņēmumu grupa ir izveidota 2009. gadā. 2019. gadā "Repharm" koncerna apgrozījums bija 283,008 miljoni eiro, bet koncerna peļņa bija 34,56 miljoni eiro.

"Repharm" patiesie labuma guvēji, pēc "Firmas.lv" datiem, ir vairākas Latvijas privātpersonas – Roberts Tavjevs, Jānis Oskerko, Mihails Lurje, Aleksandrs Livšics, Andrejs Leibovičs, Sergejs Korņijenko, Josifs Apts un Jeļena Ņikitina.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti