9,2 miljonus eiro novirza atbalstam cūkkopībai, mājputnu un dārzeņu audzēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) priekšlikumu novirzīt 9,2 miljonu eiro trim primārās lauksaimniecības produkcijas ražošanas nozarēm – cūkkopībai, mājputnu audzēšanai un dārzeņkopībai segtajās platībās, kas esot Krievijas izvērstā kara Ukrainā ietekmes visvairāk skartas, informēja ZM.

Atbalsts tiks piešķirts kā Eiropas Komisijas ārkārtas pielāgošanas atbalsts ražotājiem lauksaimniecības nozarēs. No kopējā atbalstam novirzītā finansējuma 4,2 miljoni eiro tiks segti no Eiropas Savienības budžeta, bet 5 miljoni eiro – no valsts budžeta.

Paredzēts segt 70% no papildu izmaksām, ko radījis cenu kāpums būtiskajiem ražošanas resursiem – mēslošanas līdzekļiem (tikai dārzeņkopības segtajām platībām), pirktai lopbarībai (tikai cūkkopībai un putnkopībai), un dīzeļdegvielai, elektroenerģija, kurināmajam (piemēram, gāzei, šķeldai, granulām, malkai).

Izmaksu pieaugums tiks noteikts laikposmā no 2022. gada 1. februāra līdz 30. jūnijam salīdzinājumā ar laikposmu no 2021. gada 1. februāra līdz 30. jūnijam.

Lai pieteiktos atbalstam,

atbalsttiesīgo nozaru lauksaimniekiem līdz 20. jūlijam Lauku atbalsta dienestā ir jāiesniedz iesniegums atbalsta saņemšanai.

Uz atbalstu var pretendēt atbalsttiesīgo nozaru ražotāji, kuri īsteno vismaz vienu no četrām mazāku atkarību no pirktiem resursiem un izejvielām veicinošām darbībām – aprites ekonomiku, barības vielu pārvaldību, resursu efektīvu apsaimniekošanu vai videi un klimatam draudzīgu metožu izmantošanu ražošanā.

Lai saņemtu šo atbalstu, noteikts, ka atbalsta saņēmējiem jāturpina darbību nozarē, kurā tas pieprasa atbalstu, vismaz 12 mēnešus pēc atbalsta saņemšanas un krīzes gadījumā uzņēmumi apņemas iesaistīties iedzīvotāju apgādē ar pārtiku.

Iepriekš, 21. jūnijā, valdība atbalstīja ZM priekšlikumu sniegt atbalstu Krievijas kara izraisītās krīzes skartajiem lauksaimniecības produkcijas un pārtikas ražotājiem, lai nodrošinātu nepārtrauktu lauksaimniecības produkcijas ražošanu un veicinātu nozares spēju pielāgoties jaunajiem tirgus apstākļiem.

Kopumā šim mērķim plānots novirzīt aptuveni 19,2 miljonus eiro. Plānotie atbalsta pasākumi no valsts budžeta būs ar fiskāli neitrālu ietekmi uz 2022. gada budžetu, jo tos plānots segt no AS “Latvijas Valsts meži” peļņas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti