90% «Aloja Starkelsen» kapitāldaļu no zviedru kooperatīva nopērk investoru grupa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Zviedrijas zemnieku kooperatīvs "Sveriges Starkelseproducenter, forening" (SSF) pārdevis 90% bioloģiskās kartupeļu cietes ražotāja SIA "Aloja Starkelsen" kapitāldaļu uzņēmumam SIA "IRLMD Food Solutions" "(IRLMD FS") – vairāku investoru grupai. Darījuma summa esot konfidenciāla, liecina "Aloja Starkelsen" informācija.

"(..) IRLMD FS nodrošinās zinātnisko, tehnisko un komercdarbības zināšanu pārnesi uz Latviju un mērķtiecīgi attīstīs "Aloja Starkelsen" par globālu augu izcelsmes pārtikas izejvielu un pārtikas risinājumu ražotāju. Latvija ar savu konkurētspējīgo un ilgtspējīgo lauksaimniecības infrastruktūru, spēcīgo pārtikas rūpniecību un respektablām universitātēm ir ideāla vieta, lai attīstītu veiksmīgu pārtikas izejvielu industriju," sacīja viens no dibinātājiem Mauricio Decio.

«Aloja Starkelsen» ģenerāldirektors Jānis Garančs norādīja: "Mēs augsti novērtējam šo darījumu, kas ļaus mums turpmāk straujāk attīstīt ražošanas platformu un inovāciju kapacitāti, kas stiprinās mūsu iespējas rast modernus pārtikas produktu risinājumus partneriem visā pasaulē."

Zviedru kooperatīvs 90% "Aloja Starkelsen" kapitāldaļu pārdevis, lai fokusētos uz kartupeļu un to produktu pievienotās vērtības celšanu, teikts paziņojumā medijiem.

"Aloja Starkelsen" dibināts 1991. gada jūnijā sadarbībā starp darbinieku kooperatīvu "Aloja" un zemnieku kooperatīvu SSF no Zviedrijas kā Latvijā pirmais kopuzņēmums pārtikas nozarē. Uzņēmums šo gadu laikā ir kļuvis par lielāko kartupeļu cietes ražotāju Baltijas valstīs, kā arī par vienu no lielākajiem bioloģiskās kartupeļu cietes ražotājiem pasaulē. Aptuveni 80% no saražotās produkcijas tiek eksportēti uz Eiropas Savienības valstīm, ASV un Āzijas valstīm.

"IRLMD FS" ir Latvijas uzņēmums, ko dibināja dažādu nacionalitāšu investoru grupa (latvieši, itāļi, amerikāņi, spāņi, holandieši, briti u.c.). Uzņēmuma darbībā iesaistījušies arī investori no Latvijas – Latvijas lauksaimniecības kooperatīvs VAKS un Edgars Ruža, "Latraps" valdes priekšsēdētājs, kurš piedalās kā privāts investors.

Investori palīdzēšot uzņēmumam stiprināt sadarbību ar zemniekiem un garantēt lauksaimniecības ilgtspējību, lai kopīgi izveidotu Latvijas ilgtspējīgas lauksaimniecības labās prakses standartu. "IRLMD FS" fokusējas uz jaunu pārtikas produktu risinājumu izveidi, kas balstās uz ilgtspējīgi audzētiem un minimāli pārstrādātiem augkopības produktiem.

"Crediveb" pieejamā informācija liecina, ka "IRLMD FS" ir dibināts 2020. gada novembra  beigās, tā apmaksātais pamatkapitāls  ir 3,4 miljoni eiro. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Decio, kompānijas valdē strādā arī Garančs un VAKS vadītājs Indulis Jansons. Lielākā daļa – gandrīz 26% – uzņēmuma kapitāldaļu pieder Decio. VAKS īpašumā ir 4,47%  "IRLMD FS", bet Ružas – 0,81% kapitāldaļu.

Kartupeļu cietes ražotāja SIA "Aloja Starkelsen" apgrozījums periodā no 2019. gada 1. septemba līdz 2020. gada 31. augustam pieaudzis par 26% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo pārskata periodu, ziņoja LETA, atsaucoties uz "Firmas.lv" pieejamo informāciju."Aloja Starkelsen" neto apgrozījums minētajā pārskata periodā bija 10 289 470 eiro, turpretī iepriekšējā gadā 8 140 402 eiro. Vairāk nekā trīskārtīgi pieauga uzņēmuma peļņa, sasniedzot 211 168 eiro. Iepriekšējā pārskata periodā peļņa bija 59 024 eiro.

Uzņēmuma lielākais īpašnieks ar 97,93% daļu bija Zviedrijas kompānija "Sveriges Starkelseproducenter, forening".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti