500 eiro banknotes pārtrauks drukāt un emitēt 2018. gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

500 eiro banknotes pārtrauks drukāt un emitēt 2018. gadā, apstiprinājusi Eiropas Centrālā banka (ECB). Savu lēmumu tā pamato ar bažām, ka violetās krāsas naudaszīmi var izmantot organizētā noziedzība, lai atvieglotu naudas atmazgāšanu un pat terorisma finansēšanu. Apritē esošās 500 eiro naudaszīmes paliks likumīgs maksāšanas līdzeklis arī pēc 2018.gada. Lēmumam ir gan atbalstītāji, gan pretinieki, kas 500 eiro emitēšanas pārtraukšanu uzskata par nepamatotu. Citi baidās, ka tas ir pirmais solis uz pilnīgu attiekšanos no skaidrās naudas, bet Eiropas Centrālā banka šīs bažas noraida kā nepamatotas.

Pēc vairāku nedēļu ilgām diskusijām Eiropas Centrālā banka trešdien paziņoja par lēmumu pārtraukt emitēt 500 eiro naudaszīmi, „ņemot vērā bažas, ka šī banknote var atvieglot nelegālas darbības.”

500 eiro ir lielākā eiro valūtas banknote un viena no vērtīgākajām naudaszīmēm pasaulē. Tiek uzskatīts, ka tai priekšroku dod noziedznieki, lai pārvietotu milzīgas naudas summas violetās nokrāsas banknotes izmēra un pārvietojamības plusu dēļ.

Vienu miljonu eiro vērtas 500 eiro banknotes sver tikai nedaudz vairāk kā divus kilogramus, un tās var viegli ievietot, piemēram, klēpjdatora somā. Tajā pašā laikā tādas pašas summa pārvietošanai, izmantojot 50 eiro banknotes, jau būtu jārēķinās ar svaru, kas pārsniedz 20 kilogramus un vajadzētu arī krietni vairāk vietas.

Saskaņā ar Eiropas Centrālās bankas datiem, 500 eiro banknotes ir trīs procenti no visām apgrozībā esošajām eiro naudaszīmēm, bet tās veido teju trešdaļu no visas apgrozībā esošo eiro banknošu vērtības.

Viena no valstīm, kas aicināja pārtraukt emitēt 500 eiro banknotes, ir Francija, kas pēc Parīzes uzbrukumiem pērn novembrī mudinājusi pastiprināt cīņu pret terorisma finansēšanu. Šādi Parīzes nostāju nesen argumentēja Francijas finanšu ministrs Mišels Sapins:

„500 eiro banknotes vairāk izmanto, lai slēptu lietas, nekā lai tās pirktu. 500 eiro banknotes vairāk izmanto, lai atvieglotu negodīgas darbības, nekā lai ļautu jums un man pirkt pārtiku ēšanai.”

Tajā pašā laikā 500 eiro banknošu emitēšanas pārtraukšanai pretojusies Vācija, kur lielākā daļa iedzīvotāju joprojām dod priekšroku maksāšanai skaidrā naudā. Vācijas federālās bankas -  Bundesbankas - prezidents Jens Veidmans martā paziņoja, ka apgalvojums, ka, pārtraucot šī nomināla laišanu apgrozībā, tiks ierobežota noziedzība, nav pierādīts. Turklāt viņš brīdināja, šīs debates arī apdraud sabiedrības uzticību skaidrajai naudai.

Citi banknotes emitēšanas pārtraukšanas pretinieki arī pauduši bažas, ka šis ir tikai pirmais solis ceļā uz pilnīgu atteikšanos no skaidrās naudas, to aizstājot ar elektroniskiem maksājumiem, kuru var pilnībā uzraudzīt varasiestādes. Eiropas Centrālā banka gan uzstājusi, ka atteikšanās no skaidras naudas noteikti nav tās darba kārtībā.

Vienlaikus daļa ekspertu arī pauduši, ka attiekšanās no 500 eiro banknotes neko daudz nelīdzēs cīņā pret organizēto noziedzību, argumentējot, ka lielākā daļa naudas tiek atmazgāta caur fiktīviem uzņēmumiem.

500 eiro banknotēm lemta lēna nāve. Eiropas Centrālā banka tās pārtrauks emitēt 2018.gada beigās.

Tomēr apgrozībā jau esošās 500 eiro banknotes joprojām būs likumīgs maksāšanas līdzeklis arī pēc tam, kad pārtrauks jaunu banknošu laišanu apgrozībā. Bet eirozonas valstu centrālās bankas šī nomināla banknotes pieņems apmaiņai neierobežotu laiku.

Visas parējās eiro banknotes, tostarp 200 eiro nominālu, turpinās laist apgrozībā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti