Liepājā pieaug tūristu interese un arī izmitināšanas cenas

Liepājas naktsmītnēs 2023. gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušo gadu, apkalpoto viesu skaits palielinājies par 39%. Rādītāji liecina, ka tūrisms sasniedzis tādu intensitāti, kāda bija pirms pandēmijas. Nebijušus cenu augstumus sasniedza īres dzīvokļu cenas gaidāmā grupas "Prāta vētra" koncerta laikā vasarā. Lai nodrošinātu godīgu konkurenci, jāturpina sakārtot īstermiņa īres tirgu, uzskata nozares pārstāvji.

Liepājā pieaug tūristu interese un arī izmitināšanas cenas
00:00 / 04:57
Lejuplādēt

Liepājā ne viens vien jau atklājis aktīvu sauļošanās sezonu pludmales kāpās, baudot arī sakārtotās infrastruktūras labumus un kafejnīcas. Gada sākums, kas parasti ir klusāks laiks, ir bijis pārsteidzoši labs, uzsvēra Liepājas reģiona tūrisma biroja vadītāja Sintija Pusaudze.

"2023. gada pirmajā ceturksnī mēs pārspējām visus pirmspandēmijas datus, kas bija 2019. gadā, kas skaitījās vispopulārākais tūrisma gads, kopš Centrālā statistikas pārvalde veica šādu datu analīzi. Tāpēc mēs mazlietiņ baidāmies prognozēt, kas notiks tālāk, jo pagājušā gadā četros mēnešos pārspējām 2019. gada rādītājus – jūnijs, jūlijs, augusts un oktobris. Tad mēs mazlietiņ prognozējām, ka vairāk būs, bet ka tas būs jau pirmais ceturksnis, to gan mēs nebijām plānojuši," atzina Pusaudze.

Viens gan esot skaidrs, ka Liepājas Eiropas kultūras galvaspilsētas statuss 2027. gadā jau ir radījis pastiprinātu interesi. Tas ir komandas darba rezultāts, kurā iesaistīti gan tūrisma uzņēmēji, gan biroja darbinieki, gan pašvaldības kultūras galvaspilsētas virzītāji, uzskata Pusaudze.

"Informāciju par Liepāju kā dažādu tūrisma galamērķi iznesa pa visu pasauli, jo visi sāka interesēties, kas tā tāda Liepāja ir, kur 2027. gadā būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Otrs ir mērķtiecīgais darbs starptautiskās tūrisma kontaktbiržās un izstādēs, jo mēs teju katru mēnesi lidojām uz dažādiem galamērķiem, lai stāstītu, kas ir Liepāja, kas ir Kurzemes piekraste, kas ir Baltijas valstis un Latvija," teica Pusaudze.

Daudziem bijis pārsteigums par skaistajām piekrastes pludmalēm, Latvijas dabu un dažādām iespējām, kā nokļūt līdz Liepājai.

SIA "Hotel Amrita" valdes locekle, vadītāja Daiga Jansone uzsvēra, ka, raugoties pēdējo trīs gadu pandēmijas kontekstā, noteikti vērojama tūrisma nozares atdzīvošanās. 80% jau šovasar ir izpārdoti. Latvija, Lietuva, Vācija, Polija un Igaunija ir tās valstis, no kurām viesnīcā cilvēki apmetas visbiežāk.

"Pieaugums ir redzams, ja mēs skatāmies statistiku, tad viesnīcai "Amrita" pret pagājušo gadu mums ir plus 40% noslogojuma rādītāji, bet, protams, viesnīcām salīdzinājuma gads ir laiks pirms kovida, tas ir, 2019. gads. Ja es skatos 2019. gadu, tad pašlaik esam tajos pašos rādītājos pēc noslogojuma datiem. Pieaugums par pirmajiem trīs mēnešiem nav tāds pats kā 2019. gadā, bet vidējā cena ir ievērojami kāpusi, kas ir loģiski, ņemot vērā resursu [cenu] pieaugumu, darba algu pieaugumu un visas pārējās izmaksas, kas saistītas ar viesnīcas izmitināšanas pakalpojumiem," klāstīja Jansone.

Kaut arī pašā kara Ukrainā sākumā Vācijas tūristi kļuva uzmanīgāki un sāka atcelt rezervācijas arī Liepājā, šobrīd situācija ir mainījusies. Vācijas tūristi ir atgriezušies. 

"Atgriezušies gan kā individuāli ceļotāji, daudzi brauc ar velosipēdiem, tieši maijā, velotūristi, kuri ceļo pa Baltijas valstīm. Ir arī grupas, kas brauc, jā, vācieši ir atpakaļ," atzina viesnīcas vadītāja.

Tam apliecinājums ir arī Petra no Vācijas. Pie tūrisma centra viņa raksta pastkarti no Liepājas. Petra kopā ar dēlu uz Liepāju no Vācijas atbraukusi ar prāmi.

Tūristi no Vācijas sajūsminājusi pludmale, taču sapratusi, ka jābrauc mazliet siltākā laikā, lai varētu to izbaudīt pilnībā.

Pilsētā viņa uzturējās piecas dienas, un Liepāja bija galamērķis.

"Tā pludmale bija brīnišķīga, mani sajūsmināja Liepājas pludmales baltās smiltis. Kaut arī varēja tikai kājas pamērcēt, jo ūdens vēl ir pārāk auksts, tas bija burvīgi, pastaigāties, vērot un klausīties Baltijas jūras skaņās," teica Petra.

Liepājā burtiski vētru sacēla grupas "Prāta vētra" gaidāmais koncerts, dzīvokļu cenas par diennakti sasniegušas pat 700 eiro. Piemēram, viesnīcā "Amrita" numuriņi izpirkti 20 minūšu laikā.

"Šobrīd ir parādījušies jauni piedāvājumi, līdz ar to vairs nav tā, ka viens apartaments ir 700 eiro. Šajā brīdī pamostas nelegālo apartamentu bizness, kas ir atradis iespēju nopelnīt. Tos mēs nekādi nespējam ietekmēt. Tam ir jāatrod likumīgs pamatojums nākotnē. Pašvaldība strādā, lai palīdzētu oficiālām naktsmītnēm un legalizētajiem apartamentiem strādāt, arī neoficiāliem apartamentiem atrast šajā biznesā pozitīvās puses," stāstīja Pusaudze.

Liepājai šogad vēl priekšā vairāki lielāka mēroga pasākumi, tāda kā iesildīšanās pirms pasaules čempionāta rallijā, kas gaidāms nākamgad visā Kurzemē, būs FIA Eiropas rallija čempionāts, kā arī citi notikumi, ieskaitot "Prāta vētras" koncertu, festivālu "Summer Sound" un aviošovu augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti