Rīta Panorāma

Edgara Ozoliņa karikatūras atdzīvojas Nacionālā teātra izrādē "Baltiešu armija"

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Ukrainas metalurgi turpina darbu arī kara laikā

Ukrainas metalurgiem darbs kara laikā – īpaši sarežģīts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Neraugoties uz Krievijas agresiju un tās sekām, darbu Ukrainā turpina daudzi lielie rūpniecības uzņēmumi. Īpaši sarežģīta situācija ir metalurģijas nozarē, taču ražošana turpinās arī rūpnīcā Zaporižjā mazāk nekā 50 kilometrus no frontes līnijas.

"Būtiski pieaudzis produkcijas piegādes laiks. Kādreiz varējām to saražot un pa jūru piegādāt mēneša vai ilgākais divu laikā, bet tagad jāpieliek vēl pusotrs mēnesis. Ne katrs klients ir gatavs uzņemties šo risku. Tāpēc mēs bijām spiesti samazināt teritoriju, kurā varam veikt piegādes," stāstīja rūpnīcas direktors Romans Slobodjaņuks.

Rūpnīca kādreiz sadarbojas ar klientiem apmēram 60 valstīs, bet to skaits samazinājies uz pusi. Patlaban metālu un tā izstrādājumus nosūta uz tuvākajām Eiropas valstīm un ASV, kur eksports notiek caur Poliju.

Vairs nav iespējams izmantot Melnās jūras ostas, bet dzelzceļa transports būtiski palielina izmaksas.

Ražotne nav cietusi Krievijas uzlidojumos un raķešu triecienos, taču problēmas rada elektrības padeves pārtraukumi un sagrautā infrastruktūra. Gada laikā visā valstī iznīcināta aptuveni trešā daļa šīs nozares ražošanas jaudu, un produkcijas apjoms ir apmēram par 65% mazāks.

Krievija okupētajās teritorijās atradās daudzi uzņēmumi, un visiem spilgtā atmiņā ir cīņas "Azovstaļ" rūpnīcā Mariupolē. Taču nav jēgas strādāt, ja nav cerību, un arī Zaporižjā domā par attīstību.

Metāli un to izstrādājumi kādreiz nodrošināja trešo daļu eksporta, un no ražošanas  atjaunošanas lielā mērā būs atkarīga valsts nākotne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti