Latvijas Bankas ekonomists: Bez reformām Latvijas izaugsmes potenciāls – zems

Šogad Latvijas ekonomikas izaugsme būs knapi pamanāma, un arī tuvākajos gados izaugsmes potenciāls būs zems – ap 2%–3%, ja neīstenos nepieciešamas reformas – cilvēkkapitāla, izglītības un veselības jomā, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Viņš atzina, ka situācija nedaudz uzlabojas, bet šogad sagaidāma lēna izaugsme un augsta inflācija, tiesa, gadu beigās tā būs zemāka, un nākamgad, aiznākamgad inflācija jau būs "saprotamāka".

Intervija ar Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītāju Uldi Rutkasti
00:00 / 05:50
Lejuplādēt

Rutkaste arī atklāja, ka pagātnes dati tiek koriģēti un izskatās, ka Latvija jau piedzīvojusi nelielu recesiju un nākotnē nekāda liela lejupslīde nav gaidāma, ja nebūs kādi jauni satricinājumi. 

Taču vidējā termiņā Latvijas izaugsmes potenciāls zems, ja neveiksim reformas un necentīsimies to paātrināt, brīdināja ekonomists. Viņš atzina, ka stāsts joprojām ir arī par darbinieku prasmēm un spējām, kuras nereti neatbilst uzņēmumu prasībām. Tāpat ekonomists norādīja uz zemām investīcijām, kas iet roku rokā ar vājo kreditēšanu.

KONTEKSTS:

2022. gadā ievērojami sāka kāpt inflācija. Pērnā gada jūnijā gada inflācija pārsniedza tā saucamo "trekno gadu" pīķi, sasniedzot 19,3%. Jāatgādina, ka 2008. gada maijā – "trekno gadu" laikā un īsi pirms ekonomiskās krīzes – gada inflācija sasniedza 17,9%. Augstākais līmenis septembrī – inflācija gada griezumā sasniedza 22,2%

Savukārt Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) 2022. gadā palielinājās par 2% salīdzinājumā ar 2021. gadu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti