Dienas ziņas

Daugavpils dzīvnieku patversme pārpildīta

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Apšauba ieceri Dienvidkurzemē būvēt katalizatoru pārstrādes rūpnīcu

Iedzīvotāji un domnieki ir pret ieceri būvēt katalizatoru pārstrādes rūpnīcu Dienvidkurzemē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Izlietoto katalizatoru pārstrādes rūpnīcas būvniecība Dienvidkurzemē varētu nerealizēties – pret to ir gan vietējie iedzīvotāji, gan pašvaldības domnieki. Lielākā neskaidrība ir par ietekmi uz vidi, ko atstās šī rūpnīca, turklāt ekspertu atzinums vēl nav saņemts. Tikmēr rūpnīcas pārstāvji saka – pašvaldībai līdz ar to var iet secen gan jaunas darbavietas, gan arī investīcijas.

ĪSUMĀ:

  • Uzņēmēji pie Grobiņas grib celt katalizatoru pārstrādes rūpnīcu.
  • Dienvidkurzemes novada vadītājs: Nav konkrētu datu par rūpnīcas iecerēto darbību.
  • Vietējie iedzīvotāji iebilst pret rūpnīcu.
  • Projekta virzītājs neizpratnē par noraidošo attieksmi vēl pirms ietekmes uz vidi novērtējuma.
  • Ietekmes uz vidi novērtējums vēl nav gatavs.
  • Uzņēmumam līdz martam jāiesniedz būvvaldē minimālais projekts.
  • Projektu virzītājs sola 25–35 darbavietas un investīcijas.

Netālu no Grobiņas plānotās izlietoto katalizatoru pārstrādes rūpnīcas būvniecības ieceres sāga ilgst jau ceturto gadu. Domes sēdē, kurā bija paredzēts lemt par projekta virzību, gāja karsti.

"Nebija, par ko balsot. Visi priekšlikumi balstās tikai uz stāstījumu, un nav ciparu, kuri būtu konsekventi un būtu uz biznesu virzīti, vai uz analogu rūpnīcu kaut kur tuvumā vai tālumā, kur mēs varam dabā pārbaudīt," sacīja Dienvidkurzemes novada domes priekšsēdētājs Aivars Priedols (Zaļo un Zemnieku savienība).

Vietējie iedzīvotāji pauž sašutumu par to, ka katalizatoru pārstrādes rūpnīcu varētu celt tieši Grobiņas apkaimē.

"Mēs vēl joprojām esam pret citu pasaules reģionu bīstamo atkritumu pārstrādi. Jo no mums tiek slēpta informācija," apgalvoja grobiņniece, rūpnīcas projekta pretiniece Irina Rone.

Projekta virzītājs pauž neizpratni par, viņaprāt, nepamatoti noraidošo attieksmi, norādot, ka pagaidām no Vides pārraudzības valsts biroja nav saņemts ietekmes uz vidi novērtējums.

Apspriede par rūpnīcas ieceri
Apspriede par rūpnīcas ieceri

"Man nav saprotams, kā šeit klātesošie cilvēki publiski un diezgan skaļi saka, ka šī rūpnīca būs kaitīga, neveselīga un tāda, pirms to ir pateikusi oficiāla valsts iestāde, kas atbildīga par to, ar desmitiem specializētu darbinieku šo projektu vērtē," norādīja SIA "VNiMo Services" valdes loceklis Mārtiņs Berķis-Bergs.

"Šie deputāti un cilvēki bez attiecīgās kvalifikācijas jau ir pieņēmuši lēmumu un publiski to pateikuši," sacīja uzņēmuma pārstāvis. 

Ietekmes uz vidi novērtējums vēl neesot gatavs, jo Vides pārraudzības valsts birojs projekta virzītājiem lūdzis sniegt papildu informāciju. Šobrīd notiek tās sagatavošana, un atbildes uz biroja jautājumiem tikšot iesniegtas tuvāko nedēļu laikā.

"Viņi nevar saņemt atļaujas, vēl Vides pārraudzības valsts birojs izskata viņu pieteikumu, pieprasa papildu informāciju. Un viņiem ir termiņš līdz nākamā gada martam iesniegt būvvaldē būvprojektu minimālā sastāvā. Ja tas netiek izdarīts, mums ir tiesības vienpusēji uzteikt līgumu," skaidroja SIA "Liepājas RAS" valdes loceklis Normunds Niedols.

Ja līgums tiks lauzts un rūpnīca netiks uzcelta, Dienvidkurzemes novadam ies secen šajā objektā nodarbināmo 25 līdz 35 cilvēku nodokļi, kā arī investīcijas. Projekta attīstītāji jau vairākkārt pauduši, ka līdz ar rūpnīcas darba uzsākšanu viņi ir gatavi ik gadu novada infrastruktūras attīstīšanā ieguldīt 100 000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti