Hokeja svētku diena rada neplānotus papildu tēriņus darba devējiem

Saeima svētdien, 28. maijā, īsi pirms pusnakts nolēma šo dienu pasludināt par svētku dienu par godu Latvijas hokejistu izcīnītajām bronzas medaļām. Nav gan tā, ka pilnīgi visās iestādēs šī diena aizrit kā brīvdiena, jo pamata pakalpojumi, kā veselības aprūpe, ir pieejami ierastā kārtībā. Tiem, kas šodien strādā, izaicinājumus rada vienlaikus daļēji nestrādājošie bērnu dārzi, kā arī darba devējiem tie ir neplānoti papildu izdevumi.

Hokeja svētku diena rada neplānotus papildu tēriņus darba devējiem
00:00 / 03:36
Lejuplādēt

Slimnīcas un arī ģimenes ārstu prakses šajā neplānotajā svētku dienā sniedz veselības aprūpes pakalpojumus ierastajā režīmā un visas plānotās vizītes nav atceltas. Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece pauda, ka ierēdņiem būtu jārod arī finansējums veselības nozarei par darbu 29. maijā, jo šī ir noteikta tieši kā svētku brīvdiena, kas nozīmē arī papildu samaksu darbiniekiem.

"Galvenie izaicinājumi gan slimnīcā strādājošiem ārstiem, gan arī kolēģiem, kas ir ģimenes ārsti, kuri ir privātpraksēs, nu, ja ir mazs bērns vai vairāki bērni, kurus nevar šodien aizvest uz skolu vai bērnudārzu, jo ir svētku diena. Pusi dienas bērns sēž ar tevi pieņemšanā, un otru pusi tu mēģini viņam atrast kādu vietu, kur palikt. Svētku vārdā tas viss ir it kā jāpieņem, bet vēl jāņem vērā, ka tiem visiem kolēģiem, kuri Bērnu slimnīcā, Austrumu slimnīcā, Stradiņa slimnīcā šodien strādā parastu darba dienu, bet

pēc likumdošanas viņiem visiem ir par šo svētku dienu jāmaksā dubultā, bet slimnīcām nav tādas naudas," skaidroja Aizsilniece.

Nacionālajā veselības dienestā (NVD) norādīja, ka ārstniecības iestādēm par šo dienu maksās tāpat kā ikdienā par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu gan ambulatorajās iestādēs, gan slimnīcu stacionāros, skaidroja dienesta pārstāve Evija Štālberga.

"Ja slimnīcu pārstāvjiem ir bažas, ka par šodien sniegtajiem pakalpojumiem valsts nemaksās, tad tā tas nebūs. Nav pamata bažām, ka valsts par šodien sniegtajiem pakalpojumiem maksās mazākā apmērā nekā parasti par darbu brīvdienā. Mēs šobrīd gatavojam arī informāciju līgumpartneriem, kura šodien visiem tiks arī izsūtīta," norādīja NVD pārstāve.

Augstskolas un skolas šodien nestrādā, izņemot mācību iestādes, kurās notiek centralizētie eksāmeni, tie bērniem notiek, kā ieplānots, un iesaistītajiem skolu darbiniekiem darbs tiks apmaksāts pēc svētku dienas tarifa. Arī bērnu dārzi šodien lielākoties ir slēgti, taču Privāto pirmsskolas izglītības iestāžu asociācijas vadītāja Daina Kājiņa gan sacīja, ka daļa privāto iestāžu pieņēmušas lēmumu šodien strādāt.

"Mēs rēķināmies, ka tas radīs papildu finansiālu slogu pašam uzņēmumam, bet tajā pašā laikā nav pamata domāt, ka uz šīs dienas fona tiks samazināts līdzfinansējums vecākiem no pašvaldības, jo tas tiek aprēķināts par mēnesi, un, ja šī ir dārziņā darba diena, tad nav pamata samazināt. Otra lieta, kur var rasties sarežģījumi, ir pašvaldībās, kurās līdzfinansē bērnu ēdināšanu daļēji, iespējams, šo ēdināšanas starpību segs vecāki, kas ir 2 eiro dienā, un galvenais ir nepazaudēt šodien šo uzvaras prieku," sacīja Kājiņa.

Vēl cilvēkiem jāņem vērā, ka šodien slēgtas visas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļas, izņemot Rīgas 1. nodaļu, kur apkalpo klientus, kas iepriekš veica pierakstus šajā vietā.

Tikmēr klienti, kuri ir veikuši iepriekšēju pierakstu visās pārējās nodaļās, tiks pieņemti otrdien, 30. maijā, tajos pašos laikos, kas bija iezīmēti uz šo dienu.

Svētku brīvdienas dēļ atceltas arī visas šodien paredzētās tiesas sēdes, un par citiem datumiem ar lietas dalībniekiem tiesas sazināsies tuvākajās dienās.

Tikmēr Ceļu satiksmes drošības direkcija šodien apkalpos klientus saskaņā ar ierasto darbalaiku. "Latvijas pasts" šodien strādā daļēji, atvērtas ir pasta nodaļas tikai tirdzniecības centros visā Latvijā. Savukārt Rīgas sabiedriskais transports šodien kursē kā darbdienās, un tas nozīmē, ka arī par braucienu ir jāmaksā kā ierasts, bet stāvvietas ir bez maksas.

KONTEKSTS:

Latvijas vīriešu hokeja izlase svētdien Tamperē, ar 4:3 papildlaikā pieveicot ASV, pasaules čempionātā izcīnīja bronzas medaļas.

Saeima ārkārtas sēdē svētdien par godu hokeja izlases augstajam sasniegumam lēmusi pirmdienu, 2023. gada 29. maiju, pasludināt par svētku dienu, Latvijas hokeja komandas 2023. gada pasaules hokeja čempionāta bronzas medaļu ieguves dienu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
A grupa Punkti
ASV
ASV
20
Zviedrija
Zviedrija
18
Somija
Somija
16
Vācija
Vācija
12
Dānija
Dānija
8
Francija
Francija
4
Austrija
Austrija
3
Ungārija
Ungārija
3
B grupa Punkti
Šveice
Šveice
19
Kanāda
Kanāda
15
Latvija
Latvija
13
Čehija
Čehija
13
Slovākija
Slovākija
11
Kazahstāna
Kazahstāna
7
Norvēģija
Norvēģija
6
Slovēnija
Slovēnija
0

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti