Dienas ziņas

Liepājā stiprinās Jūras spēku bāzi

Dienas ziņas

Ukrainas Bērnu slimnīcas pacienti apmeklē Rīgas pili

Zemnieki šogad sūdzas par birokrātiju

Zemnieki sūdzas par birokrātiju tiešmaksājumu pieteikumu iesniegšanā

No šīs nedēļas lauksaimnieki var sākt pieteikties platību maksājumiem. Pirmajā dienā šo iespēju izmantoja vairāk nekā 700 zemnieku. Tas ir gandrīz tikpat daudz, cik pērn pirmajā pieteikumu dienā. Taču jautājumu un neskaidrību zemniekiem šogad ir daudz vairāk.   

Ar šo gadu ieviesti gan jauni atbalsta veidi, gan mainītas līdzšinējās prasības, nosacījumi un terminoloģija.

Tas viss zemkopjiem radījis ne mazums galvassāpju un neskaidrību.

Piektdien Lauku atbalsta dienests tiešsaistē rīkoja īpašu vebināru, lai izskaidrotu jauno kārtību. Ekspertiem bija nepieciešamas vairākas stundas, lai atbildētu uz lauksaimnieku jautājumiem, un tā ir vēl tikai maza daļa no neskaidrībām. Trauksmi par nesamērīgajām prasībām neslēpj biedrība "Zemnieku saeima".

"Ir uzbūvēts birokrātisks monstrs, un lauksaimnieka galvenais uzdevums vairs nebūs slaukt govis, art laukus vai apgriezt ābeles. Tagad tikpat daudz laika būs jāpavada, lai pildītu dažādas formas, veidlapas, virtuālas uzskaites un citas lietas,"  pauda biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Starp prasībām, kas visvairāk nokaitinājusi zemniekus, ir,

piemēram, GPS signālu vai fotogrāfiju iesniegšana par augu aizsardzības un miglošanas tehnoloģiju lietošanu.

"Tas ir pilnīgs absurds. Tas būtu tas pats, kas iegādāties elektroauto, un jums jāpierāda, ka jūs elektroauto lādējat ar elektrību, nevis lejat tajā benzīnu vai dīzeļdegvielu. Līdz tādam absurdam mēs esam nonākuši," sacīja Lazdiņš.

Lauku atbalsta dienestā skaidroja – jaunās prasības nācies ieviest Eiropas jaunā plānošanas perioda un Zaļā kursa dēļ.

"Jāatzīst tas, ka Eiropas līmenī runā par vienkāršošanu, bet arī Eiropas līmenī tie dokumenti kļuvuši garāki un ar daudz vairāk nosacījumiem. Līdz ar to uztaisīt pie sarežģītākiem nosacījumiem vienkāršāku sistēmu ir diezgan izaicinoši," atzina LAD direktora vietnieks Indulis Āboliņš.

Lai atvieglotu zemniekiem pieteikumu gatavošanu, Lauku atbalsta dienests rīkos izbraukuma konsultācijas uz reģioniem. Tāpat lauksaimnieki var saņemt palīdzību LAD klientu centros un pa informatīvo tālruni 67095000.

Savukārt lauksaimnieku organizācijas turpina sarunas ar Zemkopības ministriju un Eiropas Komisiju, lai grozītu Latvijas lauksaimniecības politikas stratēģisko plānu un vismaz nākamgad pieteikumu birokrātija tiktu atvieglota.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti