Nu jau atcelto pašnodarbināto nodokļu avansu samaksāja vairāk nekā 4500 personas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pagājušajā nedēļā atcelto iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) avansa maksājumu pašnodarbinātām personām par 2023. gadu samaksāja 4514 cilvēki jeb nepilni 5% personu, uz kurām šis maksājums attiecas, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati.

ĪSUMĀ:

  • IIN avansa maksājumi pašnodarbinātām personām atcelti no 1. janvāra.
  • Ja nodokļu maksātājs veicis pirmo maksājumu, tas nodokļu kontā parādīsies kā pārmaksa.
  • Kopumā uz 101 782 attiecas jaunā norma par atceltajiem avansa maksājumiem.
  • Pirmo aprēķināto avansa maksājumu pilnā apmērā samaksāja 4514 cilvēki.

Ceturtdien, 23. martā, Saeima atcēla iedzīvotāju IIN avansa maksājumus pašnodarbinātām personām. Grozījumi stājas spēkā ar atpakaļejošo datumu – no šī gada 1. janvāra.

Likuma grozījumi paredz, –

ja nodokļa maksātājs veicis pirmo IIN avansa maksājumu par 2023. gadu, kura termiņš bija 23. marts, tas parādīsies vienotajā nodokļu kontā kā nodokļa pārmaksa, ja vien netiks novirzīts citu nodokļu maksājumu segšanai.

VID tīmekļvietnē atrodamā informācija liecina, ka 2022. gada 4. ceturksnī Latvijā bija 44 038 pašnodarbinātas personas. Taču tīmekļvietnē pašnodarbināto skaits norādīts "šī termina šaurākajā nozīmē", proti, kā to paredz likums "Par Valsts sociālo apdrošināšanu" – tie ir tie saimnieciskās darbības veicēji, kas maksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), skaidroja VID.

Likums "Par Valsts sociālo apdrošināšanu" nosaka, ka visiem saimnieciskās darbības veicējiem tas nav jādara. Piemērām, fiziskai personai ir reģistrēta saimnieciska darbība, jo tā veic sava nekustamā īpašuma apsaimniekošanu, un ir piešķirta valsts vecuma pensija. Tādējādi tādai personai ir tiesības neveikt VSAOI budžetā, proti, tā nav pašnodarbinātā persona, bet tā ir saimnieciskās darbības veicēja – maksā IIN no peļņas saimnieciskās darbības ietvaros.

Aktuālie dati uz 2022. gada 31. decembri liecina – Latvijā bija 91 555 saimnieciskās darbības veicēji un 10 227 individuālie komersanti, VID norādīja portālam LSM.lv.

Uz viņiem visiem – kopumā 101 782 personām – attiecas jaunā norma par atceltajiem avansa maksājumiem.

Kopumā pirmo aprēķināto avansa maksājumu pilnā apmērā samaksāja 4514 cilvēki, norādīja VID. Līdz ar to avansa maksājumu kopumā veica 4,43% no visām personām, uz kurām tas attiecas.

Ņemot vērā, ka likuma izmaiņas stājās spēkā pēc tam, kad jau bija iestājies IIN avansa aprēķina par 2023. gada pirmo ceturksni maksājuma termiņš un VID ir nepieciešams laiks veikt izmaiņas informācijas sistēmās, nodokļu maksātājiem periodā līdz izmaiņu ieviešanai var izveidoties nodokļa parāds, tostarp nokavējuma nauda.

Portālam LSM.lv vairāki pašnodarbinātie Latgalē jau iepriekš atzina, ka avansu nebija maksājuši. Pēc VID datiem, Latgales reģionā ir reģistrēti vairāk nekā 16 000 pašnodarbināto.

KONTEKSTS:

Iepriekš likums noteica, ka saimnieciskās darbības veicējiem reizi gadā aprēķina, kāds iedzīvotāju ienākuma nodokļa avanss viņiem ir jāmaksā četras reizes gadā.

Prasība maksāt avansā bija atcelta kovida laikā, to sauca par vienu no nodokļu atbalsta pasākumiem. Pēc tam, kad Valsts ieņēmumu dienests jau 2023. gadā izplatīja atgādinājumu saimnieciskās darbības veicējiem par nodokļu avansa maksājumiem, finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") norādīja, ka avansa maksājumi bija jāatceļ jau sen, un atvainojās, ka tas tiek darīts novēloti. 

Līdz ar to Saeima 23. martā atcēla iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumus pašnodarbinātām personām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti