Rīta Panorāma

Francijā Ukrainas holodomoru atzīst par genocīdu

Rīta Panorāma

Somijā parlamenta vēlēšanās aktīvi izmanto iespēju balsot iepriekš

ES turpinās dabasgāzes ekonomijas politiku

Eiropas Savienība vienojas par gadu pagarināt gāzes patēriņa samazināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Savienības (ES) valstu enerģētikas ministri vienojušies pagarināt pasākumus brīvprātīgai dabasgāzes patēriņa samazināšanai. Vienlaikus paredzēta iespēja krīzes gadījumā šo prasību padarīt obligātu.

Sarunas vadīja ES prezidējošās  Zviedrijas enerģētikas ministre Eba Buša, kas norādīja, ka gāzes patēriņa samazināšana palīdz nodrošināt rezerves, papildu enerģijas piegādes un uzturēt cenas zemā līmenī. 

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā un tās radītās enerģētiskās krīzes Eiropas Savienības dalībvalstis pagājušajā vasarā solīja samazināt savu gāzes patēriņu par vismaz 15% salīdzinājumā ar pēdējo piecu gadu vidējo patēriņu, un šis aicinājums būs spēkā līdz nākamā gada martam. 

Amatpersonas norādīja, ka gāzes ekonomija palīdzēja nodrošināt piegāžu drošību pagājušajā ziemā un stabilizēt cenas. Taupības pasākumu turpināšana arī šogad palīdzēšot līdz novembrim piepildīt gāzes krātuves par 90%. 

Pērn dabasgāzes cenas  pārsniedza pat 300 eiro par megavatstundu, bet patlaban maksā apmēram 45 eiro. Krīzi palīdzēja atrisināt Krievijas importa aizstāšana, kā arī mazais pieprasījumam siltās ziemas dēļ.

KONTEKSTS:

Dažas dienas pirms kara Ukrainā sākuma 2022. gada 24. februārī dabasgāzes tirgus cena Eiropā bija aptuveni 70 eiro par megavatstundu, bet jau martā cena sasniedza piecas reizes augstāku līmeni – teju 350 eiro par megavatstundu. 

Pēc Krievijas sāktā kara pret Ukrainu Eiropas Savienības valstu ministri vienojās par gāzes patēriņa samazināšanas mērķiem. Eiropas Savienība apņēmās līdz 2022. gada beigām par vismaz divām trešdaļām samazināt atkarību no Krievijas gāzes. Tādēļ dalībvalstīm ieteica samazināt dabasgāzes patēriņu par vismaz 15%

Gāzes tirgus cena patlaban ir līmenī, kāds bija pirms Krievijas sāktā kara pret Ukrainu, bet eksperti un tirgus dalībnieki vērtē, ka vasarā tā var svārstīties

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti