Bioloģiskajā piemājas saimniecība Kalupē izvērš sublimēto augļu, ogu un dārzeņu gatavošanu

Bioloģiskā piemājas saimniecība "Vecmežiņi" Augšdaugavas novada Kalupē ir uzsākusi sublimēto augļu, ogu un dārzeņu gatavošanu. Tā ir īpaša tehnoloģija, kad speciālā iekārtā produkti tiek sasaldēti un tad 36 stundu garumā kaltēti, rezultātā, zaudējot 90% no sava svara. Inovatīvs un veselīgs produkts, ko var glabāt ilgi, ir šīs Kalupes saimniecības jaunā darbības niša, kas Latvijā un jo īpaši Latgalē, vēl ir maz apgūta. 

Piemājas saimniecība Kalupē izvērš sublimēto augļu, ogu un dārzeņu gatavošanu
00:00 / 04:49
Lejuplādēt

Piemājas saimniecībai "Vecmežiņi" ir savs augļu un ogu dārzs ir, bet doma, kā labāk realizēt saražoto produkciju, galvā bijusi visu laiku, stāsta bioloģiskās piemājas saimniecības "Vecmežiņi" saimnieki Normunds Rozentāls ar kundzi Ivetu, vedot rādīt mājas piebūvē jaunizveidoto nelielo cehu.

"Kaut kā jau jādabū tās ogas prom. Audzējam tās tāpat un neviens jau negrib pirkt to ābolu vai plūmi. Es jau domāju arī par saviem bērniem, tie ievārījumi pievārīti pilni pagrabi, bet neviens pat virsū neskatās. Secinājām, ka mums vajag kādu inovatīvu ideju, lai varētu to ābolu pārdot," stāsta saimnieki.

Tā saimniecībā par inovatīvo ideju kļuva augļu un dārzeņu sublimācija, sarežģīts un daudziem nesaprotams vārds, kas arī uzrakstīts uz stenda pie mājas iebraucamā ceļa.

"(..) Divos vārdos [sublimēts] nozīmē aukstumā kaltēts. Tā tehnoloģija ir ļoti interesanta. Amerikā tas šobrīd ir ļoti populāri, jo tās produkcijas glabāšanas ilgums, ko dod iekārtas ražotājs, ir 25 gadu garantija, ka tā produkcija stāvēs. Ar Pārtikas un veterināro dienestu sarunājām, ka 25 gadus produkta derīguma termiņu nerakstīsim, bet gadu vai divus var droši likt iekšā tam produktam," stāsta Normunds Rozentāls.

Šobrīd cehā Kalupē iepirktas divas šādas iekārtas, kas 36 stundu laikā tajā ievietotos augļus un dārzeņus pārvērš vieglos, gaisīgos pārtikas izstrādājumos, saglabājot to vērtīgās īpašības.

"Šobrīd šim aparātam, kopš iegādes brīža, ir veikta tikai 14. ielāde. Ielāde vienam aparātam ir 5-6 kilogrami. Un no vienas ielādes, ja vienu kilogramu ielieku iekšā, tad 100 gramus dabūju ārā, tātad 900 grami aiziet ūdenī," norāda Rozentāls.

Līdz šim mērķim - augļu sublimācijai, saimnieki gājuši vismaz divus ar pus gadus. "Sākumā biznesa inkubatorā Daugavpilī izmācījāmies, tur valsts nogrieza finansējumu un nekas nesanāca. Tad meklējām citus līdzekļu piesaistes veidus, lai iegādātos iekārtas, jo tās ir diezgan dārgas. Tad caur LEADER projektiņu, Daugavpilī apstiprināja, nosūtījām tālāk uz Lauku atbalsta dienestu.

Godīgi sakot, atbilde vēl nav saņemta, pašlaik esam ieguldījuši savus līdzekļus, bet vienas iekārtas cena 6000 eiro. Ceram, kaut ko atgūt," klāsta 

Saimniecība nodarbojas ar gaļas lopu audzēšanu, un tas deva atspērienu šai jaunajai nodarbei. Jaunajās iekārtās šobrīd eksperimenta veidā tiek likts viss, kas vien saimnieku izdomas vērts.

"Visu, kas izaudzēts dārzā, var droši laist iekšā caur šīm iekārtam. Tie ir gan augļi, gan dārzeņi. Burkānus, kāpostus, pupiņas, viss ir izkaltējams, ilgi glabājas, garšīgs, smaržīgs un vitamīniem bagāts," stāsta saimnieks.

Saražotie našķi, jo tieši tā var nosaukt jaunradīto produktu, kuri iepakoti, paredzēti realizācijai. Process ir sācies, stāsta Rozentāls.

"Ar jaunākās meitas Diānas palīdzību izveidojām savu zīmolu "Rain Berries snacks", tulkojot - ogu lietus, ir izgatavotas etiķetes. Lēnā garā attīstāmies, domājam par interneta veikalu. Kā cilvēkiem piedāvāt un sūtīt tās paciņas. Šobrīd salasās pasūtījumi, reizi nedēļā izbraucam uz Daugavpili vai Preiļiem, meita vairāk Rīgas pusē. Esam tādā reklamēšanas stadijā un ar degustāciju, cilvēki jau nezina, kas tas tāds ir. Tad mēs aicinām, dodam pagaršot, lai viņi saprastu, kādas tās ogas ir," saka Rozentāls.

Latgales pusē šī ir samērā jauna, inovatīva lieta. Konkurences īpašas nav, taču ik viens, kurš sevi piesaka šajā nozarē, veicina jomas atpazīstamību. Par to pārliecināti šie aktīvie Augšdaugavas novada Kalupes zemnieki, kuri izgājuši savu pieredzes ceļu,

"Esam visu paši sākuši no nulles, iegādājāmies māju, zemi, iestādījām ābeļdārzu, iepirkām tehniku, sākām ar gaļas lopiem, nu esam tikuši līdz ogām. Galva ir ideju pilna, par tām nestāstīšu. Es ceru, ka dzirdēsiet par mums vēl visādus brīnumus," teic Rozentāls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti