Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā martā – par 9% mazāks nekā pirms gada

Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā šā gada martā, salīdzinot ar 2022. gada martu, samazinājies par 9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās.

Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 11,4%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 7,8%, autodegvielas – par 7%.

Šo rādītāju kritumu ietekmēja pagājušā gada martā atceltie pēdējie ar pandēmiju saistītie mazumtirdzniecības ierobežojumi, veicinot būtisku apgrozījuma pieaugumu pirms gada, norādīja CSP.

Salīdzinot ar 2022. gada martu, ievērojams apgrozījuma kritums bija kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 26%), nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 15,5%) un metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (par 9,4%).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, bija bez izmaiņām.

​2023. gada martā, salīdzinot ar februāri, pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 2,7%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 9,3%.

Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 0,7%, bet autodegvielas mazumtirdzniecība – par 1,4%.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtiskākais apgrozījuma pieaugums bija mājsaimniecības elektroierīču (par 5,8%), kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 4,9%) un mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 3,4%). Vislielākais apgrozījuma kritums bija kosmētikas un tualetes piederumu (par 5,9%), apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu (par 5,8%) un farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 3,9%).

2023. gada martā, salīdzinot ar februāri, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, pieauga par 10,3%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti