EK panāk vienošanos par Ukrainas graudu eksportu

Eiropas Komisija (EK) panākusi vienošanos ar Ukrainas kaimiņvalstīm – Ungāriju, Poliju, Rumāniju un Slovākiju – par Ukrainas graudu eksportu.

Vienošanās izstrādē ņemtas vērā gan Ukrainas, gan kaimiņvalstu lauksaimnieku vajadzības. Tā paredz vairākus aizsardzības pasākumus atsevišķām produktu grupām, kā arī finansiālo atbalstu visu valstu lauksaimniekiem.

Apmaiņā pret to šīs valstis atcels importa liegumu Ukrainas lauksaimniecības precēm.  

"Eiropas Komisija piedāvās ārkārtas aizsardzības pasākumus četriem vissensitīvākajiem lauksaimniecības produktiem – kviešiem, kukurūzai, rapšu un saulespuķu sēklām, kā arī citiem produktiem, tāpat 100 miljonu eiro liela atbalsta pakete tiks sniegta minēto valstu lauksaimniekiem," informēja Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks un tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis.

EK panāk vienošanos par Ukrainas graudu eksportu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Dombrovskis skaidroja, ka tam bija nepieciešams ieguldīt daudz darba, bija daudz diskusiju, jo šis jautājums ir jūtīgs gan piecās Eiropas Savienības dalībvalstīs, gan Ukrainā. "Bet galu galā mēs esam atraduši risinājumu, kas ņem vērā gan pierobežā esošo valstu, gan Ukrainas intereses," viņš teica.

Vienošanās tika panākta brīdī, kad Stokholmā norisinās Eiropas Savienības finanšu ministru tikšanās. Tajā piedalās arī Ukrainas finanšu ministrs Serhijs Marčenko.

Viņš pozitīvi vērtēja šo iznākumu un Eiropas Komisijas iesaisti šīs problēmas risināšanā.

"Protams, ka mēs esam laimīgi, ka ir panākta šāda iekšēja Eiropas Savienības vienošanās. Manuprāt, Ukrainai nevajadzētu risināt šādus jautājumus ar atsevišķām valstīm, bet gan ar Eiropas Savienību, jo tirdzniecība ar Ukrainu ir tās pārziņā. Tādēļ mēs esam gandarīti, ka šis jautājums ir atrisināts."

Vienošanās paredz, ka Ukrainas lauksaimniecības un pārtikas preču kustība tiks stingrāk kontrolēta, lai pārliecinātos, ka tās nonāk Āfrikā, Tuvajos Austrumos vai vismaz citās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Tāpat tiks veikta izpēte par loģistikas problēmām, kas kavē veiksmīgu graudu un citas produkcijas tranzītu.

"No vienas puses mums ir situācija, kur zemnieki piecās dalībvalstīs sūdzas par pārprodukciju un par to, ka lauksaimniecības preču cenas ir pazeminājušās. No otras puses, attīstības valstīs cenas joprojām ir paaugstinātas un pastāv pārtikas piegāžu problēmas. Tādēļ ir skaidrs, ka tā galvenokārt ir loģistikas problēma, kas ir jāatrisina," sacīja Dombrovskis.

Iepriekš arī Ukrainas finanšu ministrs Marčenko intervijā Latvijas Radio Vašingtonā izteicās, ka galvenā problēma te ir ar piegāžu ķēdēm.

KONTEKSTS:

Pagājušajā mēnesī Polija un četras citas Centrāleiropas valstis lūdza Eiropas Savienības palīdzību, lai novērstu Ukrainas lēto graudu ietekmi.

Kopš Krievijas pilnā mēroga iebrukuma Ukrainā, kas sākās 2022. gada 24. februārī pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēles, Ukrainas graudu un citas produkcijas eksports caur ostām bija apgrūtināts, tika meklēti citi alternatīvie ceļi.

Ukrainas graudu eksports turpinājās caur Eiropas Savienību tranzītā uz citām valstīm, taču loģistikas problēmu dēļ graudi bija uzkrājušies un samazinājuši vietējās produkcijas cenas, kas izraisīja lauksaimnieku protestus un Polijas lauksaimniecības ministra atkāpšanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti