Labrīt

Ministrija lēmusi lauzt līgumu ar armijas pārtikas iepirkumā uzvarējušo "Zītari LZ"

Labrīt

Eiropas Komisija izsludinājusi pirmo uzaicinājumu uzņēmumu kopīgam gāzes iepirkumam

Arvils Ašeradens: Latvijas ekonomikas izaugsme gaidāma stabila, bet esam demgrāfiskā krīzē

Finanšu ministrs: Ir daudz «kabatiņu un kabatu», kā vairot nodokļu ieņēmumus

Nodokļu ieņēmumu palielināšanai Latvijā nav obligāti celt pašus nodokļus – ir daudz "kabatiņu un kabatu", kā būtu iespējams palielināt nodokļu ieņēmumus valstī. To intervijā Latvijas Radio sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība").

Ministrs klāstīja, Latvijā nodokļu slogs ir relatīvi zems – nodokļu ieņēmumi Latvijā veido aptuveni 30% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP), tikmēr kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā tie ir 32%–34% no IKP.

Darba grupā Finanšu ministrijas (FM) paspārnē intensīvi tiek strādāts pie nodokļu sistēmas revīzijas un iespējamām izmaiņām Latvijas nodokļu sistēmā. Ar priekšlikumiem valdībā jānāk klajā augusta beigas. 

"Viens ir skaidrs, ka mums šī sistēma ir jāmaina par labu tam, lai mēs varētu nofinansēt deficītu," skaidroja ministrs.

Viņš norādīja, ka FM "rēķins" ir palielinājies – valstī ir pamatīgi pieaugoši izdevumi aizsardzībai, arī iekšējai drošībai. Tāpat papildu finansējums ir nepieciešams veselības aprūpei, kam piešķirtais finansējums nav pietiekams.

"Es nesteigtos apgalvot, ka mums obligāti ir jāceļ nodokļi. Skatīsimies, kā mēs to darām. Ir diezgan daudz jāpamaina.

Mums ir ļoti daudz atlaižu, visvisādi atvieglojumi (..). Es domāju, ka ir daudz kabatiņu un kabatu, [kā vairot nodokļu ieņēmumus]," teica Ašeradens,

norādot arī uz iespēju palielināt nodokļu ieņēmumus, mazinot ēnu ekonomiku.

KONTEKSTS:

Finanšu ministrs šā gada februāra sākumā paziņoja, ka FM gatavojas caurskatīt visus nodokļus, vai tie efektīvi strādā. Plānots strādāt ar koalīcijas un sociālo partneru iesniegtajiem priekšlikumiem par nodokļu izmaiņām, ko arī vērtēs.

Šā gada aprīļa sākumā ar saviem priekšlikumiem iespējamajām nodokļu izmaiņām nāca klajā Latvijā lielākās darba devēju organizācijas. Tās tostarp rosināja Latvijā ieviest obligāto veselības apdrošināšanu un izvērtēt iespēju esošos iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumus aizvietot ar pabalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti