Šovasar plāno ceļot trešdaļa Latvijas iedzīvotāju; ceļojumu cenas augušas vidēji par 30%

Neraugoties uz energoresursu krīzi, augsto inflāciju un citiem izaicinājumiem ekonomikā, trešdaļa Latvijas iedzīvotāju šovasar plāno doties ceļojumā – pārsvarā tie, kuru ienākumi uz vienu ģimenes locekli pārsniedz 1000 eiro mēnesī, vēsta Latvijas Radio. 

Ceļotāju kopējais skaits pat palielināsies. Lidostā "Rīga" pasažieru skaits šovasar varētu atgriezties pirmskrīzes līmenī, bet vispiesardzīgāk vasaras tūrisma sezonu vērtē tūroperatori, jo ceļojumu cenas augušas vidēji par 30%.

"Swedbank" aptauja par Latvijas iedzīvotāju plāniem atvaļinājuma laikā parāda, kā gadu gaitā mainās iedzīvotāju finansiālās iespējas – var vai nevar atļauties ceļot, cik bieži un cik tālu.

"Swedbank" Finanšu institūta eksperte Evija Kropa stāstīja, ka ceturtā daļa aptaujāto neceļos, jo nevar to atļauties, trešdaļa ceļos pa Latviju un Baltijas valstīm, bet trešdaļa brauks uz kādu no Eiropas valstīm vai tālāk.

Šovasar plāno ceļot trešdaļa Latvijas dzīvotāju; ceļojumu cenas augušas par vidēji 30%
00:00 / 04:10
Lejuplādēt

"45% aptaujāto atzīst, ka vai nu ceļos mazāk, vai arī neceļos vispār. Izlemj naudu ietaupīt, jo nejūtas droši par to, ko nesīs nākamā apkures sezona vai tuvākie mēneši. To mēs arī pēc aptaujas datiem redzam, ka tie, kas ceļos un savus plānus absolūti nekādi nemainīs, visbiežāk ir ar salīdzinoši augstiem ienākumiem, tie ir 1000 eiro un vairāk uz vienu ģimenes locekli," pastāstīja Kropa. 

Tāpat redzams, ka jaunieši ir tie, kas negrasās pārskatīt savus ceļošanas plānus un kam prasības pret ceļojumiem ir pieticīgākas nekā gados vecākiem iedzīvotājiem, turpina Kropa. "Ceļošana ir viena no lietām, kas nav pirmās nepieciešamības faktors, no tās ir visvieglāk arī atteikties," viņa piebilst.

Lidostas "Rīga" pārstāve Ilze Salna atzina, ka tranzīta pasažieru skaits samazinājies, bet tiešo pasažieru skaits atgriezies pirmspandēmijas līmenī, un kopš gada sākuma lidosta apkalpojusi jau vairāk nekā 2,2 miljonus pasažieru.

No Rīgas šobrīd var aizlidot uz 91 galamērķi, un tas ir plašākais piedāvājums Baltijas valstīs.

"Runājot par čarteriem, kopumā šogad tiek piedāvāti 10 galamērķi, trīs no tiem ir jauni – Tirāna, Kavala un Rimini, un čartera programmas nodrošina seši tūroperatori," stāstīja Salna.

"Visaizpildītākie reisi ir aviokompānijas "Ryanair" galamērķi. "Aegean" – šis ir jaunais Atēnu lidojums, "Uzbekistan Air"" galamērķi, kopā apmēram 76 % aizpildījums," turpināja Salna.

Taču ir arī atsevišķi galamērķi, piemēram, Barselona, kur praktiski simtprocentīgs aizpildījums ir visos lidojumos. Tāpat arī citi galamērķi Spānijā, kā arī Erevāna, Baku un Belgrada ir starp pieprasītākajiem no Rīgas lidostas. Pieprasīta ir arī Bukareste, Dubaija, Amsterdama. 

"Skatoties uz to, kā pieaug pasažieru skaits un palielinās lidojumu skaits,

mēs patiešām aicinām pasažierus laikus plānot ierašanos lidostā, kas ir vismaz divas stundas pirms lidojuma, it īpaši, ja jūs dodaties ceļā rīta un vakara pīķa lidojumu laikā," mudināja lidostas pārstāve.

Iedzīvotāji no Rīgas dodas ne tikai ceļojumos, bet arī lido uz darbu, mācībām vai apciemot radus. Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas valdes locekle un "Vanilla Travel" vadītāja Inga Kavaca stāsta, ka ceļošana ir viļņveidīga – vispirms aprīļa beigās un maija sākumā, tad jūnijā, pēc tam septembrī, oktobrī.

"Tā ir Turcija, Antālijas piekraste, Vidusjūra, un tad ir Grieķija ar salām. Tās būtu divas pirmās, bet jebkurā gadījumā tā ir Eiropa," stāstīja Kavaca.

Cilvēku ieinteresētība un vēlme ceļot, pēc Kavacas teiktā, ir augsta, bet,

ieraugot, cik ceļojums kopumā izmaksā ģimenei, ļoti bieži to atceļ vai pārceļ.

"Kā jau mēs prognozējām, ka vismaz par 30% cenas celsies jau Covid-19 laikā, jo divus gadus nozare strādāja ļoti ierobežoti un ar zaudējumiem, un tagad to visu vēl pastiprina degvielas izmaksu pieaugums, pārtikas cenu pieaugums, tā ka mēs esam ļoti piesardzīgi," atzina Kavaca.

"Eurostat" dati liecina, ka Latvijā to mājsaimniecību īpatsvars, kuras var atļauties vismaz vienu nedēļu ilgu ikgadējo atvaļinājumu pavadīt ārpus mājām, ir 71%, kas sakrīt ar Eiropas vidējo rādītāju. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti