Dienas ziņas

Uzbrukumi Latvijas kibertelpai notiek katru dienu

Dienas ziņas

Liepājas pedagogi streiku atzīst par izdevušos

Latvija – pirātisma lielvalsts

Nozarē bažas par pirātiska satura patērēšanu Latvijā

Latvijas iedzīvotāji ir aktīvākie pirātiskā satura izmantotāji Eiropas Savienībā, tādējādi ik gadu nodarot ekonomikai zaudējumus vairāk nekā 30 miljonu eiro apmērā, liecina pētījumi. Vai šāda pirātisma lielvalsts var kļūt par veiksmīgu uzņēmējdarbības vidi? Uz šādu jautājumu šodien eksperti, amatpersonas un uzņēmēji meklēja atbildi biedrības "Par legālu saturu" rīkotā konferencē.

Latvijas iedzīvotāji vidēji gandrīz 14 reizes mēnesī izmanto iespēju iegūt nelegālu saturu internetā, kas ir augstākais rādītājs Eiropas Savienībā. Turklāt Covid-19 pandēmijas rezultātā šim paradumam ir tendence pieaugt. Globālā pirātisma mērījumu uzņēmuma MUSO pārskats liecina – filmu satura pirātisma vietņu apmeklējums pērn pieaudzis par 36%.

SIA "Acme Film Latvia" vadītāja Inese Apse norādīja: "Pandēmijas gados gandrīz astoņus mēnešus kinoteātri bija slēgti vai strādāja ar zaudējumiem, šo gadu laikā mēs redzam, ka skatītāju paradumi ir mainījušies."

Filmu nozares pārstāvji arī satraucas, ka, ieviešot ierobežojumu filmas kinoteātros titrēt krieviski, šī auditorijas daļa izvēlēsies tās turpmāk nelikumīgi skatīties internetā. Tāpat kā jau tagad tur skatās aizliegtos Kremļa propagandas kanālus.

Turklāt pirātisms nu jau apdraud ne tikai filmu un mūzikas nozares, bet arī – literatūru.

Populārākā vietne pirātisku grāmatu iegūšanai Latvijā ir "egramatas.com". To atverot, rodas iespaids, ka vietne ir legāla, – tās titullapā ir aicinājums atbalstīt Ukrainu, ir raksti par sabiedriskām aktualitātēm.

Spriežot pēc ierakstiem, lapas izveidotāji šo resursu uztver kā misiju – sniegt cilvēkiem literatūru, pēc kuras bibliotēkās būtu jāstāv rindā, tādēļ veidojas absurda situācija, kad pat skolas un citas iestādes iesaka cilvēkiem meklēt informāciju šajā interneta vietnē, kas ignorē autortiesību prasības.

Zvērināts advokāts, Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas pārstāvis Juris Balodis-Bolužs norādīja: ""egrāmatas.com" ir vislielākā pirātiskā vietne. Kaut kādu iemeslu dēļ cilvēki nespēj atpazīt, ka tā ir nelegāla vietne. Darbi šeit tiek izplatīti bez atļaujas un pārkāpjot autoru autortiesības."

Pirātisma pieaugums ik gadus nozīmē milzīgus zaudējumus legālajiem uzņēmējiem.

Biedrības "Par legālu saturu" pārstāve Gunta Līdaka norādīja: "Ja mēs runājam par nozares zaudējumiem gada laikā, tie ir, kā jau profesors Sauka sacīja, pēc tādas vispiesardzīgākās prognozes 30 [miljoni eiro], mazliet vairāk par 30 miljoniem."

Kultūras ministrija pašlaik gatavo grozījumus Autortiesību un Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumos, kas ļautu nozares uzraugam ātrāk un vieglāk bloķēt nelegālā satura vietnes. Iecerēts, ka Saeimai šie likumprojekti tiks nodoti vēl šīs sesijas laikā – jūnija sākumā.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti