ES bloķējusi Krievijas centrālo banku aktīvus 200 miljardu eiro vērtībā

Eiropas Savienība (ES) kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā ir bloķējusi Krievijas centrālo banku aktīvus vairāk nekā 200 miljardu eiro vērtībā.

Ir iesaldēti arī 24 miljardus eiro vērti Krievijas privātie aktīvi personām un organizācijām, pret kurām noteiktas sankcijas. Notiek arī aktīvas diskusijas par to, kā izmantot šos līdzekļus, lai varētu palīdzētu Ukrainai.  

ES bloķējusi Krievijas centrālo banku aktīvus 200 miljardu eiro vērtībā
00:00 / 00:36
Lejuplādēt

Eiropas Savienība ir noteikusi sankcijas gandrīz 1500 privātpersonām, ierobežojusi simtiem preču un tehnoloģiju eksportu un vērsusies pret daudziem galvenajiem Maskavas ieņēmumu avotiem.

Eiropas Komisijas pārstāvis Kristiāns Vīgands norādīja, ka Eiropas Savienība ir apņēmusies nodrošināt, lai Krievija samaksātu par Ukrainai nodarītajiem zaudējumiem.

Notiek arī pilnvaru izskatīšana, lai konfiscētu sankcijām pakļauto krievu privātos aktīvus noziedzīga nodarījuma gadījumā, papildus iekļaujot tādus noziegumus kā naudas atmazgāšana, korupcija un izvairīšanās no sankcijām.

KONTEKSTS:

ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlends šogad maijā  devis atļauju sākt nodot Ukrainai iesaldētos Krievijas aktīvus – Krievijas oligarha Konstantīna Malofejeva līdzekļus. Gada sākumā Ņujorkas tiesa atļāva prokuratūrai konfiscēt Malofejeva aktīvus 5,4 miljonu dolāru vērtībā.

Jau vairāk nekā gadu, kopš 2022. gada 24. februāra, turpinās pēc Vladimira Putina pavēles sāktais Krievijas pilna mēroga karš pret Ukrainu, bet Krievijas spēkiem neizdodas salauzt ukraiņu pretošanos, un, saņemot rietumvalstu sabiedroto atbalstu, Ukraina tagad gatavo savu pretuzbrukumu.

Krievijas agresija pret Ukrainu izraisījusi vispārēju starptautiskās sabiedrības nosodījumu, pret Krieviju tiek ieviestas arvien jaunas sankcijas, bet Krievijas oligarhiem un uzņēmumiem konfiscē līdzekļus un spriež par iespējām tos novirzīt Ukrainas atjaunošanai pēc kara.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti