Dienas ziņas

No Latvijas uz Ukrainu sūta gaismas mastus

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Vai Latvija iesaistīsies Igaunijas kodolreaktora projektā?

Igaunija virzās tuvāk kodolreaktora izveidei. Vai arī Latvija iesaistīsies projektā?

Igaunija pēdējo gadu laikā mērķtiecīgi plāno veidot savu kodolreaktoru. Firma, kas apņēmusies projektu īstenot, jau ir izraudzījusies reaktora veidu un nosaukusi provizorisko tā atklāšanas gadu. Latvijai ticis izteikts piedāvājums pievienoties projekta īstenošanā.

Igaunijas uzņēmums "Fermi Energia" pirmo kodolreaktoru valstī apņēmies atklāt 2032. gada sākumā. Kompānija vēlas būvēt mazo modulāro reaktoru, kas no parastajiem atšķiras ar tā salīdzinoši nelielo izmēru un iespējām to ātrāk un vienkāršāk uzbūvēt.

Iespēja piedalīties projektā Latvijai tiek sniegta ar valsts lielākās enerģijas kompānijas "Latvenergo" starpniecību. Lai gan "Fermi Energia" un "Latvenergo" jau šobrīd vienojušies par sadarbību, tā pagaidām notiek tikai virspusēji.

"Tikai, ja esat maza mēroga akcionāri, varam būt pilnībā atklāti par konfidenciālajiem dokumentiem, ko esam izstrādājuši četru gadu darba laikā.

Es domāju, ka tas dotu labumu "Latvenergo", lai pilnībā izzinātu mazā modulārā reaktora ieviešanu," sacīja "Fermi Energia" izpilddirektors Kalevs Kallemets.

Savukārt "Latvenergo" norādīja, ka igauņi joprojām meklējot investorus projektam. "Iespējams, ka mēs arī varētu [to] izvērtēt, bet tas nav lēmums, par ko es varētu atbildēt," sacīja "Latvenergo" Attīstības daļas vadītājs Oļegs Linkevičs.

Pašreizējā plānā ietilpst reaktora izveide tieši Igaunijā. No tā iegūtu arī Latvija – varētu iegādāties lētāku elektrību brīžos, kad to pietiekamā apmērā nesaražo saules vai vēja enerģijas jaudas.

Šobrīd kodolenerģijas jomā Latvijai būtu prātīgāk sadarboties tieši ar Igauniju, nevis savstarpēji konkurēt, uzskata fizikas doktors Andris Šternbergs.

"Mēs laikā daudz kur atpaliekam. Mēs esam tā kā sportā – 100 metru skriešanā mēs esam iesēdušies. Tie jau ir 10 metrus priekšā. Ko tad mēs vairs tur izdarīsim?" sacīja Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta direktora vietnieks Andris Šternbergs.

Tomēr simtprocentīgas skaidrības par projektu šobrīd nav arī Igaunijā. Lai gan konceptuāli politiski atbalsts ir izteikts, par to vēl gaidāmas plašas diskusijas. Sarunas par reaktora izveidi noteikti gaidāmas arī Latvijā.

KONTEKSTS: 

Igaunijas uzņēmums "Fermi Energia" iecerējis tuvāko desmit gadu laikā izveidot kodolreaktoru Baltijas valstīs. Mazā reaktora jauda ir plānota ap 300 megavatiem (MW).

Sākotnējā projekta izpētē no Latvijas puses šajā projektā iesaistījies valsts uzņēmums "Latvenergo". Uzņēmuma  stratēģiskais mērķis ir desmit gados dubultot elektroenerģijas ražošanu valstī.

Atomelektrostacijas (AES) izveide Latvijā varētu prasīt 15 gadus, prognozē enerģētikas eksperti. "Latvenergo" atzina, ka modulāro AES – nelielu, dažu simtu MW staciju – attīstība nav tuvākā prioritāte, bet vairāku desmitgažu jautājums. Nākotnē prioritāte numur viens ir attīstīt elektroenerģijas ieguvi vēja stacijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti