Lielbritānijā mājputnus atkal ļauj turēt ārpus telpām

Lielbritānijas varas iestādes atcēlušas aizliegumu turēt mājputnus ārpus telpām. Putnu gripas radītie riski nav mazinājušies, taču ierobežojumi rada vēl nopietnākus zaudējumus šai lauksaimniecības nozarei.

Profesors Pauls Viglijs medijiem pauda, ka " izmitināšana telpās ziemas sezonā bija absolūti nepieciešama, lai mazinātu riskus, jo skaidri redzams, ka pēdējos divus gadus tie bija būtiski augstāki. Taču tas ir jāsabalansē ar putnu veselību un labturību".

"Vairāk nekā puse olu Apvienotajā Karalistē tiek saražotas brīvās turēšanas apstākļos. Šie putni nav pieraduši dzīvot iekštelpās 24 stundas diennaktī," viņš sacīja.

Kopš 2021. gada oktobra valsī kopumā apstiprināti apmēram 330 saslimšanas gadījumi un infekcijas dēļ nomira vai tika iznīcināti vairāk nekā 7 miljoni mājputnu.

Šī iemesla dēļ pērnā gada novembrī noteica putnu turēšanas aizliegumu ārpus telpām, tas samazināja olu ražošanu un bija viens no iemesliem šī pārtikas produkta deficītam un cenas pieaugumam par apmēram trešo daļu.

Lauksaimnieki putnu "brīvlaišanu" uztvēra ar prieku un atvieglojuma sajūtu, tomēr būtisku cenu samazināšanos neparedz. Būtiski pieaugušas citas izmaksas, un arī turpmāk jāievēro profilakses pasākumi.

Daži audzētāji nesteidz izmantot šo iespēju, jo vīruss var iznīcināt visu biznesu. Arī zinātnieki pieļauj iespēju, ka ierobežojumus rudenī var nākties atjaunot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti