Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Ārstu biedrības prezidenti Ilzi Aizsilnieci

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar Rīgas Ekonomikas augstskolas profesoru Arni Sauku

Ārvalstu investoru vērtējums par investīciju vidi Latvijā – sliktākais 6 gados

Ārvalstu investoru noskaņojums par investīciju vidi Latvijā ir sliktākais kopš 2016. gada, bet politiķu darbu un valsts pārvaldes efektivitāti investori vērtē ļoti kritiski, LTV "Rīta panorāmai" pastāstīja viens no pētījuma autoriem, Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors Arnis Sauka.

Investoru klimata pievilcība Latvijā pēc ārvalstu investoru vērtējuma ir samazinājusies līdz 2,3 punktiem no 5, kas ir zemākais rādītājs kopš 2016. gada, kad tas bija 2.

Pērn, vērtējot 13. Saeimas pilnvaru laiku četru gadu periodā, vērtējums bija 2,9, bet 2020. gadā – 2,7 punkti.

Vērtējumu ietekmēja ģeopolitiskā situācija, taču investori pētījumā arī norādīja, ka vienkārši neredz daudz uzlabojumu vai uzlabojumi ir ļoti lēni.

Būtībā investori saka, ka nevar saprast, uz kurieni tas valsts kuģis iet, ir mērens haoss un daudzas lietas, par kurām runāja jau gadiem, nekustas uz priekšu, stāstīja Sauka.

Problēmas, piemēram, ir darbaspēka situācijā, investorus uztrauc arī veselības aprūpes problēmas, kā arī nenoteiktība, digitalizācijas jautājumi.

Savukārt politiķu darbu investori "pat ar trijnieku nevērtē", un liela kritika veltīta arī valsts pārvaldes efektivitātei, atklāja Sauka. Valsts pārvaldes efektivitāti, jēgpilnu digitalizāciju un datu savienojamību, enerģētiskās neatkarības veicināšanu un ilgtspējas mērķu sasniegšanu, izglītības sistēmas uzlabošanu investori min kā pašas svarīgākās prioritātes reformām.

Bet labā ziņa no šī gada pētījuma ir, ka gandrīz 80% no aptaujātajiem investoriem plāno turpināt investēt Latvijā, palielinot investīcijas, un tās ir lielas summas. Te gan jāuzsver, ka šie ir esošie investori, kas ir labi informēti par situāciju un izaicinājumiem, kas Latvijā ir. Tomēr investoru vērtējums par investīciju vidi Latvijā, iespējams, jaunus investorus var atturēt ienākt Latvijā, norādīja Sauka.

Ārvalstu investoru padomes Latvijā izpilddirektore Linda Helmane intervijā Latvijas Radio arī piebilda, ka investori vairākkārt uzsvēruši  nepieciešamību apkarot ēnu ekonomiku, un arī norādīja, ka vēlas redzēt stabilitāti nodokļu politikā.  

Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL)  Ārvalstu investoru vides ziņojums ir ikgadējs pētījums, kas notiek jau astoto reizi.   Tajā tiek novērtēta investīciju klimata attīstība Latvijā no ārvalstu investoru skatupunkta, analizējot politikas veidotāju sniegumu un identificējot būtiskākos izaicinājumus uzņēmējdarbības vidē. Pētījumu izstrādājis FICIL sadarbībā ar Rīgas Ekonomikas augstskolu, un tas balstīts uz intervijām ar ārvalstu kapitāla uzņēmumiem Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti