Pērn piena vidējā iepirkuma cena pieauga par 48%, saražotā svaigpiena apjoms – sarucis par 1,7%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijā 2022. gadā, salīdzinot ar 2021. gadu, svaigpiena gada vidējā iepirkuma cena pieauga par 153 eiro par tonnu jeb 48,2%, sasniedzot 471 eiro par tonnu, savukārt saražotā svaigpiena apjoms samazinājās par 1,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie provizoriskie dati.

Viszemākā vidējā svaigpiena iepirkuma cena bija 2022. gada janvārī – 417 eiro par tonnu, bet visaugstākā cena bija augustā – 498 eiro par tonnu. Sākot ar septembri, vērojama pakāpeniska iepirkuma cenas lejupslīde līdz 483 eiro par tonnu decembrī. 

2022. gadā kopējais iegūtā svaigpiena apjoms, ieskaitot kazu pienu, bija 975,3 tūkstoši tonnu, kas ir par 16,9 tūkstošiem tonnu jeb 1,7% mazāk nekā 2021. gadā. No kopējā saražotā svaigpiena 810,9 tūkstošus tonnu jeb 83,3% iepirka piena iepirkšanas un pārstrādes uzņēmumi, bet 2021. gadā – 812,6 tūkstošus jeb 82,1%. 

Neliels svaigpiena ražošanas apjoma pieaugums novērojams Vidzemē – par 2,3 tūkstošiem tonnu jeb 0,9%, bet lielākais kritums bija Latgalē – par 7,8 tūkstošiem tonnu jeb 4%.

Slaucamo govju skaits turpina samazināties – no 131,2 tūkstošiem 2021. gada beigās līdz 127,8 tūkstošiem jeb par 2,6% mazāk 2022. gada beigās. Lielākais slaucamo govju skaita samazinājums vērojams saimniecībās, kuras audzē līdz 5 slaucamām govīm – par 1,4 tūkstošiem jeb 11,4%, savukārt saimniecībās ar 300 un vairāk slaucamām govīm to skaits pieauga par 1,9 tūkstošiem jeb 6,1%. Slaucamo govju skaita kritums vērojams visos reģionos, lielākais Zemgalē – par 0,9 tūkstošiem jeb 3,8%. 

Vidējais izslaukums no vienas slaucamās govs palielinājās par 130 kilogramiem jeb 1,8%, sasniedzot 7492 kilogramus gadā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

KONTEKSTS:

Iepirkuma cenas straujš kritums izraisīja krīzi piena nozarē – no aptuveni 50 centiem cena par litru piena nokritusies līdz vidēji 37 centiem. Galvenais cenas krituma iemesls esot piena pārprodukcija Eiropā un pieprasījuma krišanās. Biedrībā "Zemnieku saeima" norādīja, ka martā svaigpiena iepirkuma cena ir sākusi atkal pieaugt, taču pieaugums neesot liels.

Piena nozares stabilizēšanai Zemkopības ministrija cita starpā piedāvājusi pārdalīt valsts atbalstu lauksaimniecībai piena krīzes risināšanai, kā arī Izstrādāt kārtību piena pircēju un ražotāju ilgtermiņa līgumu ieviešanai valstī, paredzot indeksācijas faktoru cenu svārstību gadījumā. Piena nozarē gan piesardzīgi vērtē ministrijas piedāvājumu par ilgtermiņa iepirkumu līgumiem.

Piensaimnieki gan pauduši bažas, ka lielāka subsīdija būšot tikai ielāps uz brīdi, un situācijā vaino veikalus. Zemkopības ministrs arī rosinājis ierobežot lielveikalu darba laiku, tā dodot priekšrocību mazajiem veikaliem.

Aizvadītajā gadā 400 piena lopkopības saimniecības pārtrauca savu darbību. Šogad piedzīvotais svaigpiena iepirkuma cenu kritums liek šo smago lēmumu pieņemt arvien vairāk saimniecību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti