Ražotāju cenu līmenis Latvijā gada laikā palielinājies par 11,3%

Vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā gada laikā ir palielinājies par 11,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

2023. gada aprīlī, salīdzinot ar 2022. gada aprīli, vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 22%, eksportētajai produkcijai – par 1%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas pieauga par 2,3%, savukārt eksportam uz ārpus eirozonas valstīm cenu līmenis samazinājās par 0,2%.

Ražotāju cenu līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā, pārtikas produktu un nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Tikmēr pazeminoša ietekme bija cenu samazinājumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeļu) ražošanā, kā arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā.

Taču 2023. gada aprīlī, salīdzinot ar martu, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 1,4%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis samazinājās par 1,9%, eksportētajai produkcijai – par 1%. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis samazinājās par 0,2%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 1,6%.

Aizvadītā mēneša laikā pazeminoša ietekme bija cenu samazinājumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeļu) ražošanā, elektroenerģijas tirdzniecībā un ražošanā, siltumapgādē un gāzes apgādē. 

Informācija par ražotāju cenu pārmaiņām rūpniecībā 2023. gada maijā tiks publicēta 21. jūnijā.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti