Latvijas Banka izlaidīs 2 eiro piemiņas monētu «Saulespuķe Ukrainai» 

Otrdien, 30. maijā, Latvijas Banka izlaidīs īpašu 2 eiro piemiņas monētu, kas veltīta Ukrainas simbolam – saulespuķēm – ar nosaukumu "Saulespuķe Ukrainai", informēja bankā.

Monēta "Saulespuķe Ukrainai", tāpat kā iepriekš izlaistā kolekcijas monēta "Ukrainas brīvībai", ir veltījums Ukrainas cīņai par brīvību – gūtie ienākumi no abām monētām tiks ziedoti Ukrainai. 

Monētas grafiskā dizaina autors Krišs Salmanis 2 eiro piemiņas monētā ietvēris ideju, ka saule jeb gaisma, ko "mēs novēlam Ukrainai sasniegt pēc iespējas ātrāk, pagaidām ir kā cerību stars", atzīmēja Latvijas Banka. Monētas plastiskā veidojuma autors ir mākslinieks Jānis Strupulis. Monētas kopīgās puses autors ir mākslinieks Luks Luiks, un monētu materiāls un izmērs neatšķiras no citām 2 eiro apgrozības monētām. 

Monētas nacionālajā pusē attēlots viens no ukraiņu tautas simboliem cīņā par mieru – saulespuķe. Ukraina ir pasaulē lielākā saulespuķu audzētāja un saulespuķu eļļas eksportētājvalsts. Taču saulespuķes ir nozīmīgas ne tikai no tautsaimniecības viedokļa – kopš Krievija sāka karu Ukrainā, saulespuķe kļuvusi arī par miera simbolu. 

Piemiņas monēta «Saulespuķe Ukrainai» 
Piemiņas monēta «Saulespuķe Ukrainai» 

"Pirmo reizi saulespuķes Ukrainā kā miera simbols tika iestādītas Pervomaiskas raķešu bāzē, lai atzīmētu kodolieroču izvešanu no valsts. Pašlaik saulespuķes cilvēki visā pasaulē izmanto, lai paustu vienotību ar Ukrainas tautu," norādīja bankā.

Monētas nacionālajā pusē ir arī ietverts uzraksts "SLAVA UKRAINAI!", kā arī valsts nosaukums (Latvija) un izlaišanas gads (2023).

Monēta kalta "UAB Lietuvos monetų kalykla" Lietuvā. 

Monētas "Saulespuķe Ukrainai" tirāža apgrozības kvalitātē jeb tīstokļos ir 400 000 eksemplāru, savukārt "Brilliant Uncirculated" kvalitātē suvenīriesaiņojumā –15 000 eksemplāru. Cena monētai suvenīriesaiņojumā ir 15 eiro – gūtie ienākumi no katras pārdotās suvenīrkartītes tiks ziedoti Ukrainai. 

Lai monētas savā īpašumā varētu iegūt iespējami plašāks interesentu loks, noteikts iegādes limits vienai personai – 7 suvenīriesaiņojumi un viens tīstoklis. 

2 eiro piemiņas monētas būs pieejamas iegādei suvenīriesaiņojumos un apgrozības monētu tīstokļos (vienā tīstoklī – 25 monētas) tikai tīmekļvietnē "e-monetas.lv" no 30. maija plkst. 12.00. Veikto pirkumu saņemšana būs iespējama ar pasta starpniecību (monētu tīstokļi tiek piegādāti tikai Latvijas teritorijā) vai klātienē Latvijas Bankas Latvijas Bankas jaunajās kasēs Rīgā, Bezdelīgu ielā 3. 

Lai nodrošinātu vienmērīgu klientu plūsmu, pasūtījumu saņemšanai Latvijas Bankas kasēs tiks piemērots izlīdzinātais grafiks – pasūtījuma apstiprinājumā klients tiks informēts par datumu, sākot ar kuru varēs saņemt pasūtījumu kasēs. Pasūtījuma saņemšana būs iespējama 20 darbadienu laikā, sākot ar pasūtījuma apstiprinājumā norādīto datumu. Sākotnējā pasūtījuma izņemšanas datuma maiņa nebūs iespējama.  

Latvijas Bankas tīmekļvietnē "e-monetas.lv" pieejama iegādei arī kolekcijas monēta "Ukrainas brīvībai", kuras autors ir atzītais ukraiņu mākslinieks Serhijs Maidukovs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti