Dzīvokļu īpašniekiem būs pieejams aizdevums atsavināmās zemes izpirkšanai

Daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem būs pieejams aizdevums piespiedu dalītā īpašuma ar zemes īpašnieku izbeigšanai, paredz Ministru kabineta sēdē otrdien, 23. maijā, apstiprinātie Ekonomikas ministrijas sagatavotie grozījumi atbalsta programmā.

Programmu "Atbalsts būvdarbiem daudzdzīvokļu mājās un to teritoriju labiekārtošanai" administrē Attīstības finanšu institūcija "Altum", kas 

aizdevumu pieteikumus plāno sākt pieņemt šā gada jūlijā,

informēja Ekonomikas ministrijā.

Atbalsta saņēmēji varēs būt daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kopībā ietilpstošie dzīvokļu īpašnieki – fiziskas un juridiskas personas, kurām nepieciešams finansējums atsavināšanas cenas (vai tās daļas) samaksai.

Aizdevumam daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kopība varēs pieteikties ar pilnvarotās personas starpniecību. 

Aizdevumu piešķirs tikai tiem daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašniekiem, kuri izmantos Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likumā paredzēto atsavināšanas tiesību un izpirks atsavināmo zemi likumā noteiktajā kārtībā. Piemēram, tas neattieksies uz tām daudzdzīvokļu mājām, kuras atrodas uz pašvaldībai/valstij piederošas zemes.

Aizdevuma maksimālais termiņš būs 20 gadi, ierobežojumi aizdevuma apmēram nav paredzēti,

jo nevar prognozēt maksimālās atsavināšanas cenas.  

Detalizētāki aizdevuma saņemšanas nosacījumi būs zināmi neilgi pirms aizdevumu pieteikumu izsniegšanas uzsākšanas.

Ekonomikas ministrijā norāda, ka aizdevums ir jauns atbalsta pasākums tiem iedzīvotājiem, kuriem nav savu brīvu finanšu līdzekļu, lai samaksātu atsavināšanas cenu, un kuri neatbilst komercbanku kreditēšanas politikai.

KONTEKSTS:

Latvijā jau vairāk nekā 25 gadus pastāvējusi piespiedu dalītā īpašuma problēma, kad daudzos gadījumos zeme zem ēkām pieder citiem īpašniekiem. Likumdevējs to ir centies risināt vairākus gadus, jo īpašumi bija dalīti un radās strīdi par augstām nomas maksām.

2021. gada septembrī izdevies pieņemt grozījumus, kas nosaka vienotu regulējumu un piespiedu nomas maksas griestus 4% apmērā.

Piespiedu dalītā īpašuma problēma skar 3544 privatizētas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, kurās atrodas 129 918 dzīvokļu īpašumu Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti