Rīta Panorāma

Sāk demonstrēt Atenboro "Aizvēsturiskās planētas" jauno sezonu

Rīta Panorāma

Lietuvā diskutē par ārkārtas Seima vēlēšanām

Intervija ar klimata un enerģētikas ministru Raimondu Čudaru (JV)

Čudars: Ieguldījumi Vācijas un Baltijas elektrības starpsavienojumā mērāmi miljardos

Ieguldījumi plānotajā elektroenerģijas starpsavienojumā starp Vāciju un Baltiju mērāmi miljardos eiro, Latvjas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars ("Jaunā Vienotība").

Latvija ir ļoti izdevīgā situācijā, jo valstij ir kaskāde ar trim elektrostacijām un pietiekami modernas koģenerācijas jaudas elektrosistēmas balansēšanai, kas ir TEC-2 jaudas, norādīja Čudars.

Elektroenerģijas iztrūkums Latvijā ir aptuveni 20% gadā, un tas, pēc ministra vārdiem, ir jāaizpilda ar atjaunīgajiem energoresursiem, primāri – ar vēja un saules enerģiju. Šobrīd par privātām investīcijām tiek attīstīti aptuveni 20 projekti iekšzemē, tāpat ir liels potenciāls vēja parkiem Baltijas jūras atkrastes daļā.

Taču Čudars atzina, ka

bez reāliem soļiem elektroenerģijas eksportam visi projekti būs zem jautājuma zīmes.

"Esam sākuši darbu pie starpsavienojumiem, ir parakstīts memorands ar Vācijas operatoru "Hertz 50" par to, lai šāda veida iecere realizētos dzīvē. Tas ir ļoti izšķiroši kopumā, lai mēs izmantotu mūsu priekšrocības," akcentēja Čudars.

Uz jautājumu, vai šī vienošanās ir stingra apņemšanās ar konkrētiem noteikumiem vai tikai nodoms , Čudars sacīja, ka tā apliecina kopēju gribu izveidot šādu starpsavienojumu starp Baltiju un Vāciju. Vaicāts par iespējamiem termiņiem, ministrs atzina, ka "noteikti runājam par piecgadēm". 

"Mēs runājam par ieguldījumiem, kuri mērāmi miljardos," atzina ministrs.

Nākamais solis ir iekļaut šo starpsavienojumu Eiropas kopējā elektroenerģijas starpsavienojumu plānā. Tāpat būtisks ir jautājums, kurš un par ko maksā. "Mūsu darbs ir nodrošināt, lai šāda starpsavienojuma izveide būtu Eiropas kopējās enerģētikas politikas sastāvdaļa," teica Čudars.

KONTEKSTS:

Saprašanās memorandu par elektroenerģijas pārvades starpsavienojuma "Baltic WindConnector" izveidi Baltijas jūrā, kas paredz Baltijas jūrā dzelmē starp Vāciju un Igauniju ieguldīt ap 750 kilometru garu elektroenerģijas pārvades kabeli, parakstīja šā gada maija sākumā Berlīnē, Baltijas jūras vēja foruma laikā.

Starpsavienojums nodrošinās iespēju nākotnē pieslēgt lieljaudas atkrastes vēja parkus, un Baltijas valstis varēs kļūt par zaļās elektroenerģijas eksportētājvalstīm uz Eiropas elektroenerģijas tirgu. 

Tāpat šīs tikšanās laikā parakstīja arī daudzpusēju nodomu protokolu ar Vācijas "PSO 50Hertz", lai stiprinātu savstarpējo sadarbību un spertu kopīgus soļus pretī valstu enerģētiskajai neatkarībai.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti