Dienas ziņas

Ķekavas novads meklē savu īpašo garšu

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Latvijā top dāņu dizaina klavieres pasaules tirgiem

Latvijā top īpaši dāņu dizaina klavieru ietvari pasaules tirgiem

Jau piecus gadus Latvijā top ietvari unikālām klavierēm, ko veido vienā eksemplārā, un vēlāk tās nonāk ekskluzīvās privātkolekcijās visā pasaulē.

Nelielā ražotnē Berģos jau piecus gadus vairāku profesionāļu komanda no mēbeļu izgatavošanas pārgājusi uz klavieru ražošanu, radot unikālus Pola Heningsena dizaina klavieru ietvarus pēc dāņu kompānijas pasūtījuma.

"Jau pirms pieciem gadiem dāņu puse – Sorens Vincens – uzrunāja mani ar jautājumu par Pola Heningsena mēbelēm. Un vienā brīdi vaicāja, vai mēs varētu arī klavieres. Es apņēmos: jā, kāpēc ne," pastāstīja "Piano sound Latvia" dizaineris Viesturs Muzikants.

Šiem klavieru ietvariem izmanto pamatā kļavu, riekstoku vai osi. Vienas klavieres top aptuveni četrus mēnešus. Vairāk par 10 klavierēm gadā uzņēmums  nevarētu izgatavot, jo process ir ilgs un rūpīgs.

Ražotnē top klavieres "Apre piano", kuru dizainu pilnveido latviešu stikla māksliniece Anda Munkevica.

"Tapis viņas izgatavots liektais stikls, kas nāks kā vāks klavierēm priekšā. Tur būs arī apgaismojums. Šobrīd tās ir tikai tapšanas stadijā, bet jau jūnija sākumā tās tiks eksponētas Ķelnē IMM izstādē," pastāstīja Muzikants.

Šādu klavieru izmaksas svārstās no 50 līdz 200 tūkstošiem eiro. Taču tām gala cenu nosaka Dānijas puse. "Dāņu pusei ir tāds slēpts mērķis, ka varbūt reiz šis "bow piano" būs Sidnejas operā, jo tā līdzība ar Pola Heningsena dizainu ir ļoti liela, bet Pola Heningsena dizainētās klavieres ir tapušas pirms Sidnejas operas," pastāstīja "Piano sound Latvia" dizaineris.

Pagaidām Latvijā nav veikts neviens pasūtījums. Liela interese par šīm klavierēm ir Ķīnā, klavieres ir aizceļojušas arī uz Japānu, Ziemeļameriku, ASV, Kanādu, Austrāliju un citviet.

"Šāda dizaina klavieres top arī Leipcigā, firmā "Blüthner". Bet salīdzinājumam – šis vāks viņiem tiek izgatavots no alumīnija, viņi nevar to izveidot no koka. Bet mēs šos gatavojam no koka, kā tas bijis oriģinālajām klavierēm, kas savulaik tapušas Dānijā," skaidroja Muzikants.

Kolekcionāriem visā pasaulē ir liela interese par dizaina klavierēm, kuras rotā izliekts stikla vāks un klavierēs iebūvēts pašspēlējošais mehānisms, ko var vadīt arī ar telefona aplikāciju. Tas nozīmē, ka nemaz nevajag mācēt spēlēt, tikai baudīt skaņu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti