Latvijā ievieš jaunu importa muitas deklarāciju sistēmu

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) prasībām un atbilstoši Pasaules Muitas organizācijas standartiem, kā arī ņemot vērā jaunas tehnoloģiskās prasības, Latvijā darbu sāks jauna sistēma importa muitas deklarāciju noformēšanai, informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Jaunā sistēma lietotājiem nodrošinās augstu pieejamību un darbības nepārtrauktību, kas ir īpaši būtiski pārrobežu uzņēmējdarbībai. Paredzēts, ka importa muitas deklarāciju noformēšanu jaunajā formātā varēs uzsākt šī gada 13. jūnijā.

Atbilstoši ES vienotām prasībām jaunas importa deklarāciju sistēmas pašlaik izstrādā vai jau ir izstrādājušas visas ES dalībvalstis, tā samazinot atšķirības starp nacionālajiem risinājumiem. Latvijā atbilstoši ES Muitas kodeksa prasībām deklarācijai ir izveidota jauna struktūra un vienlaikus izstrādāta pilnīgi jauna – noturīga, ātra un droša – sistēmas arhitektūra darbības nepārtrauktības nodrošinājumam.

Lai palīdzētu klientiem veiksmīgi uzsākt lietot jauno sistēmu, VID organizē informatīvus seminārus: klātienes seminārs paredzēts 31. maijā plkst. 12 Talejas ielā 1, Rīgā, bet tiešsaistes seminārs 2. jūnijā plkst. 13 VID "Youtube" kontā. 

VID skaidroja, ka jaunā sistēma – "Automatizētā importa sistēma" – aizstās pašlaik izmantoto Elektroniskās muitas datu apstrādes sistēmas (EMDAS) funkcionalitāti "Importa muitas deklarācija".

Lietotājiem jaunas piekļuves tiesības nebūs jāpieprasa; tās saglabāsies līdzšinējās.

Importa muitas deklarāciju noformēšana noritēs, tāpat kā līdz šim autorizējoties VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā un dodoties uz EMDAS, un tālāk līdzšinējās apakšsistēmas "Importa muitas deklarācija" vietā izvēloties jauno – "Automatizēto importa sistēmu", norādīja VID.

Dienests vērš klientu uzmanību un aicina laikus pabeigt iesākto importa muitas deklarāciju noformēšanu (samaksāt par precēm aprēķinātos nodokļus,  ja nepieciešams, veikt  saistīto deklarāciju iesniegšanu u.c.), jo iesāktās deklarācijas jaunajā sistēmā netiks pārņemtas.

Lielākās izmaiņas jaunajā sistēmā saistītas ar importa deklarācijas struktūru, proti, deklarācijas divu pamatsadaļu vietā turpmāk būs trīs, kas aizpildāmas secīgi. Aprēķinātos nodokļus varēs samaksāt, atverot konkrētu deklarāciju, nevis pieslēdzoties portālam "Latvija.lv", kā tas ir pašlaik. 

Jaunā sistēma pakāpeniski tiek integrēta ar ES vienloga sistēmu, nodrošinot aizvien lielāka skaita citu iestāžu iesniedzamo dokumentu automatizētu apstrādi, tādējādi paātrinot muitošanas procesu. 

Uzņēmumiem, kas specializējas muitas formalitāšu kārtošanā un izmanto savas informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmas, jāņem vērā, ka jaunajā sistēmā netiks izmantots novecojušais XML faila formāts. Jaunajā sistēmā importa deklarāciju ielāde no faila un saglabāšana failā notiks JSON datu apmaiņas formātā, kas nodrošina ātrāku datu apmaiņu, ir lietotājam vieglāk lasāms un saprotamāk strukturēts, skaidroja VID.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti